Adobe After Effects en Photoshop als basis voor jouw video

Adobe After Effects is een ideale tool om animaties en visuele effecten toe te voegen aan je video. Niet voor niets vind je dit programma dan ook terug op menig laptop van video-editors, motion designers en marketeers. Wil je je bedrijfsvideo net even iets extra’s geven, of ben je wel een beetje klaar met de statische afbeeldingen op social media? Dan is Adobe After Effects een goed hulpmiddel. Benieuwd hoe je dit programma gebruikt, en hoe je andere programma’s zoals Adobe Photoshop kunt gebruiken voor een perfect resultaat? Betreed dan met ons de wereld van graphic design.

Ga voor dynamische content met Adobe After Effects

Visuele content is niet meer weg te denken. Of het nu gaat om je website, een bedrijfspresentatie, je Instagram-, of misschien zelfs je TikTok-kanaal: mensen gaan aan bij een goed filmpje. Natuurlijk kun je continu je collega’s filmen, maar niet alle content leent zich voor een video waarin iemand iets vertelt. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfspresentatie of een productvideo. Ga maar na: bij een lancering werkt een ronddraaiend product met verklarende teksten echt een stuk beter dan een statisch plaatje van een product. En je raadt het al, met Adobe After Effects kun je dit allemaal zelf maken. Zonder dat je een heel duur reclamebureau hoeft in te schakelen.

Hier komt ook meteen de koppeling met Photoshop om de hoek kijken. Deze tool is natuurlijk bij uitstek heel geschikt om afbeeldingen te maken. Stel, je hebt in Photoshop een gave afbeelding gemaakt voor de productlancering. Deze afbeelding kun je via social media pushen, maar dat maakt het geheel wel een beetje statisch. Een alternatief is om je Photoshop-bestand te uploaden in After Effects. Vervolgens kun je bewegingen toevoegen aan de tekst, logo’s en andere visuele elementen die je hebt gebruikt. Zo heb je binnen afzienbare tijd een dynamische video die je op verschillende kanalen inzet.

Nog wel een tipje vooraf. Voor het beste resultaat, maak je je Photoshop-bestand in RGB-kleuren (en dus niet CMYK). Adobe After Effects kan CMYK wel omzetten naar RGB, maar dit geeft niet altijd het beste resultaat. Sta jij nog echt aan de basis van het gebruik van Photoshop? Geen probleem, met een Photoshop cursus maak je binnen twee dagen een fantastische afbeelding als basis voor Adobe After Effects. Ook als je nog geen voorkennis hebt.

Aan de slag met Adobe After Effects

Wil je zelf aan de slag met Adobe After Effects? Maar schrik je een beetje terug van de prijzen? Dan kan het slim zijn om een proefversie van het programma te downloaden. In dat geval kun je 7 dagen oefenen met de tool. Heb je ook nog geen Photoshop? Download beide programma’s, blok een dag in je agenda en ga aan de slag aan de hand van de diverse tutorials die je in de creative cloud van Adobe vindt. Een andere optie is door de Photoshop cursus te volgen en zo net iets meer gevoel te krijgen bij de wijze waarop Adobe-programma’s zijn ingericht. Zo kun je met de juiste begeleiding je eerste stappen zetten op het gebied van grafisch design en dtp.

Heb je Adobe After Effects op je laptop staan? Een nieuwe video maak je door de volgende stappen te doorlopen.

  1. Bij Adobe After Effects draait alles om het maken van composities. Voor een nieuw ontwerp, kies je dan ook voor het maken van een ‘nieuwe compositie’. Bij elke nieuwe compositie, stel je de resolutie, duur en framerate in. Hiermee leg je als het ware de basis voor je video. Bij elke video is het daarom goed om te bedenken waar je deze voor wilt inzetten. Een productvideo op een groot bioscoopscherm voor een klantendag heeft nu eenmaal een andere resolutie nodig dan een filmpje op Instagram.
  2. Net als in Photoshop, gebruik je in After Effects ook lagen. Zo kun je op elke laag een animatie maken. Denk bijvoorbeeld aan het in- en uitfaden van animaties, of het toevoegen van bewegende titelbalken in een video.
  3. In de tool vind je een groot scala aan effecten. Om hier een beetje wegwijs in te worden, is het vooral slim om te experimenteren. Kies een effect en kijk wat het resultaat is in jouw video. Ga bijvoorbeeld aan de slag met schaduwen, gloweffecten of kleurcorrecties.
  4. Wil je weten hoe je video er met alle effecten uitziet? Dan kun je een voorbeeldweergave bekijken. Ideaal als je wilt weten of je de video daarna nog verder moet finetunen.
  5. Ben je helemaal tevreden met je eerste video in Adobe After Effects? Dan kun je het project exporteren. Klein aandachtspuntje: kies meteen de extensie die je nodig hebt voor de publicatie van je video. Zo sla je een video voor social media anders op dan een YouTube-video.

En nog een kleine tip van ons: oefening baart kunst, dat is bij After Effects niet anders. De eerste keer ben je misschien helemaal overweldigd door alle opties, maar wees gerust: dit wordt echt beter. Na een video of 10 draai jij je hand niet meer om voor de meeste effecten. Beloofd!