Blockchain is here to stay: dat is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Niet voor niets experimenteren steeds meer organisaties met de mogelijkheden van deze technologie. Overweegt jouw organisatie ook een eigen blockchain te bouwen, of wil jij gaan investeren in cryptovaluta? In beide gevallen is het fijn als je de betekenis van de blockchain kent.
Maar voor we de diepte ingaan, wil je misschien eerst gewoon weten waarom de blockchain zo populair is. Of zoals ook wel beweerd wordt: waarom de blockchain de grootste uitvinding is sinds het internet. Kortgezegd is dat zo omdat de blockchain superveilig is, maar ook omdat de blockchain samenwerken veel eenvoudiger maakt en zorgt voor een transparant proces. Ideaal voor het uitvoeren van transacties, bijvoorbeeld rondom cryptocoins of vastgoed. Met de blockchain is de kans op fraude veel kleiner en je bent niet meer afhankelijk van tussenpartijen, zoals een notaris of advocaat om de echtheid van de transactie te verifiëren. Hoe dat precies zit? We leggen het je graag uit!
Betekenis blockchain samengevat
Om de betekenis van de blockchain te omschrijven, maken we een uitstapje naar een tijdperk waar niemand nog had gehoord van computers. Transacties werden bijgehouden in een grootboek. Hierin schreef je welke inkomsten en uitgaven er waren binnen een bepaalde categorie. Elke nieuwe transactie kwam onderaan en gedane transacties kon je niet zomaar wijzigen. En dat is eigenlijk ook precies hoe de blockchain werkt. Elke transactie wordt apart vastgelegd in een datablok. Eenmaal aangemaakte blokken kun je niet wijzigen en nieuwe informatie kan alleen aan het eind van de keten worden toegevoegd. Niet vreemd dus dat de letterlijke vertaling van blockchain blokketen is.
Begrippen blockchain
Bovenstaande definitie geeft je hopelijk al iets meer duidelijkheid over de betekenis van de blockchain. Wees gerust als dat niet zo is: in het volgend onderdeel zoomen we nog iets dieper in op de verschillende onderdelen van de blockchain. Deze informatie helpt je waarschijnlijk weer een stapje verder in het begrijpen van de blockchain.
- Nodes
Zoals we eerder al schetsten heeft de blockchain veel voordelen, waaronder een waterdicht systeem. Dit is allemaal mogelijk door de zogeheten nodes: de computers in het netwerk die allemaal een exacte kopie hebben van de blockchain. De nodes zijn niet alleen een belangrijke speler in het bewaren van de blockchain, zij zijn ook de onmisbare schakel om een nieuw blokje data aan de blockchain toe te voegen.
Stel: er moet een nieuwe transactie aan de blockchain worden toegevoegd. De nodes slaan deze transactie op in de database en controleren of alle informatie klopt. Dat is overigens niet de taak van één node: de meerderheid van de computers moet aangeven dat de code klopt. Pas dan kan het nieuwe blokje informatie toegevoegd worden aan de ketting. Door deze extra controle is het dus een stuk moeilijker voor kwaadwillenden om data te manipuleren. Je kunt misschien een computer in het blockchain-netwerk hacken, maar dan nog zal het grootste deel van de nodes een nieuwe transactie afkeuren en blijft de keten dus veilig.
- Blokken passen naadloos op elkaar
Om de blockchain veilig te houden, moeten alle blokken goed op elkaar aansluiten. Dit gebeurt in de praktijk door bij elk nieuw blok in de keten een stukje informatie van het vorige blok toe te voegen. Deze unieke code maakt het eenvoudiger om te verifiëren dat een nieuwe transactie goedgekeurd mag worden.
- Minen
Om te zorgen dat de transacties daadwerkelijk worden gevalideerd (en toegevoegd aan de blockchain) moeten zogenoemde miners aan de slag. Zij voeren berekeningen uit met speciale hardware om zeker te weten dat het nieuwe datablok voldoet aan de eisen. Dit proces noemen we minen. Het mechanisme van minen is een vervanger voor derde partijen. In plaats van één controleur zijn er duizenden machines die het proces goedkeuren. Veiliger kan niet.
Hoe waterdicht de transactie ook is: er zijn wel grote zorgen over de enorme hoeveelheid energie die nodig is om nieuwe transacties te kunnen valideren. Om je een idee te geven: voor het valideren van nieuwe transacties in de Bitcoin-blockchain is er ongeveer net zoveel energie nodig als voor een land als Zwitserland.
Betekenis van blockchain verder ontrafelen?
Je kunt nog zoveel lezen over de blockchain: je gaat de technologie pas echt begrijpen als je zelf aan de slag gaat met het bouwen van een blockchain. En dat is dan ook precies wat wij doen in onze training Blockchain basics. In een dag ben je op de hoogte van de basisbeginselen van de blockchain, leer je meer over toepassingen in de praktijk en ga je dus ook zelf aan de slag. Uiteraard is er ook volop ruimte voor interactie. Dus heb je na het lezen van dit artikel nog veel vragen? Stel ze gerust aan onze trainer.