Hoe ik mijzelf buitenspel kan zetten en daar stiekem nog trots op ben ook.
Stemmen via de blockchain.
Vijf rondes, vijf keer achter elkaar precies dezelfde blaadjes, dezelfde namen, dezelfde vaak net niet volledig ingekleurde rondjes tellen. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was ik, samen met een gezellig team van andere enthousiastelingen, stembureaulid in mijn gemeente. Als teller was ik verantwoordelijk voor het eindproces. Pas na de laatste uitgebrachte stem glipte ik het stemlokaal binnen, om daar de volledige avond te gaan rekenen en tellen.
Begrijp mij niet verkeerd, ik heb een hele leuke avond gehad. De sfeer was goed en we hebben er al zittend op de vloer van het stemlokaal met de stapels stemformulieren tot op onze kin een feestje van gemaakt. Toch begon er halverwege de avond iets aan mij te knagen…
Na de eerste ronde tellen kwamen wij namelijk tot de conclusie dat het aantal getelde stemformulieren niet gelijk was aan het aantal stembiljetten. Natuurlijk kon het zo zijn dat iemand een stemformulier had opgegeten, maar er stonden ook hapjes op de tafel naast ons. Nee, we hadden een fout gemaakt met tellen en er zat maar één ding op. We moesten weer van voor af aan beginnen.
Dit moet beter kunnen dacht ik bij mijzelf. Was er nou maar een manier waarbij er op een veilige wijze alle stemmen automatisch geteld konden worden. Was er nou maar een manier waarbij er geen stemformulieren opgegeten werden.
Oh, maar wacht even, bestaat die manier niet al?
Spoiler: Ja, die manier bestaat. Onder de naam ‘Blockchain’ wel te verstaan. Blockchain, dezelfde technologie achter de op dit moment populaire Bitcoin. Want naast het mogelijk maken van digitale valuta heeft de Blockchain nog veel meer in zijn mars.
Een Blockchain is eigenlijk een groot boek die vol staat met allemaal gemaakt transacties. Bij de Bitcoin zijn dit alle Bitcointransacties, bijvoorbeeld het overschrijven van vier Bitcoins van de rekening van Kees naar die van Jaap. Al deze transacties worden aan elkaar gekoppeld en versleuteld. De transacties zijn door de techniek van de Blockchain niet terug te draaien. Op deze manier wordt fraude voorkomen.
Dit alles klinkt mooi voor digitale valuta en werkt goed in de praktijk. Op deze manier wordt het voor ons veilig om geld over te maken naar anderen. Maar hoe passen we deze techniek toe bij de gemeenteraadsverkiezingen? Verkiezingen zijn namelijk iets heel anders dan bankieren, toch?
Nou, nee.
Het punt dat ik wil maken zit in transacties, op het moment dat we naar verkiezingen gaan kijken als het maken van transacties, dan wordt het allemaal logisch.
Laten we de Bitcoins allereerst eens vervangen door stembiljetten. Nu kunnen we geen Bitcoins meer naar elkaar overschrijven, maar stembiljetten. Met andere woorden, nu kunnen we op elkaar stemmen. Daarna geven we iedere stemgerechtigde inwoner in de gemeente één stembiljet. Iedere inwoner kan op deze manier maar één een transactie plegen. Met andere woorden: iedereen kan één keer stemmen.
Bankrekeningen, of Bitcoinaccounts vervangen we door kandidaten. Elke kandidaat krijgt een eigen account, dit worden ook de enige accounts waar de stemgerechtigden op kunnen stemmen. Alleen deze accounts kunnen een stembiljet ontvangen. Al de stemmen die een kandidaat ontvangt worden aan elkaar gekoppeld. Elke stem wordt gekoppeld aan de vorige. Op deze manier ontstaat er een Blockchain. De technologie van de Blockchain zorgt ervoor dat het stemmen op deze manier op een veilige manier gebeurt. Transacties kunnen niet twee keer worden uitgevoerd en eerder gedane transacties kunnen niet worden veranderd. Door de data van de stembiljetten te anonimiseren is het ook niet mogelijk om te achterhalen wie op wie gestemd heeft.
Op het moment dat de klok uiteindelijk negen uur slaat en de stembureaus sluiten staan alle stemmen netjes opgeslagen in een grote decentrale database. Deze database kan in één keer worden geteld. Geen gedoe meer met zoekgeraakte stemformulieren, half slapende tellers en door de hond opgegeten stembiljetten.
Misschien is het je niet opgevallen, maar ik heb zojuist mijzelf als stembureaulid buitenspel gezet. Dat is misschien maar goed ook, rekenen is nooit mijn sterkste kant geweest.
Ook interessant: