Business Intelligence is dus het omzetten van data naar informatie, zodat je op basis daarvan inzichten kunt opdoen en keuzes kunt maken. Dus hoor je binnen jouw organisatie ook te pas en te onpas dat ze datagedreven willen werken? Gooi er bij de volgende discussie dan zelf ook een term in: Business Intelligence, of korter, BI. Dat is namelijk precies wat je nodig hebt als je datagedreven wilt werken. Wil je naast interessant klinken ook gewoon weten wat hier dan mee bedoeld wordt? Na het lezen van deze blog weet jij precies wat BI is en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt.
Business Intelligence klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk niets anders dan dat je data gebruikt om prestaties en resultaten inzichtelijk te maken. Zo kun je trends ontdekken en verbanden leggen. En dat is dan weer belangrijke input om onderbouwd beslissingen te kunnen nemen of voorspellingen voor de toekomst te kunnen doen.
De basis daarvoor is de data die beschikbaar is binnen jouw bedrijf. Denk aan verkoopcijfers of klantbeoordelingen. Die gegevens zijn nu vaak verspreid over verschillende systemen en lastig vindbaar. Door die data naar boven te halen en op een simpele manier te presenteren in dashboards, maak je van al die losse data waardevolle informatie voor jouw organisatie. Als je deze informatie, ook wel managementinformatie of stuurinformatie genoemd, gebruikt om strategische beslissingen op te baseren in plaats van op onderbuikgevoel, heb je al een start gemaakt met datagedreven werken. Klinkt ineens best haalbaar, toch?
Data combineren en interpreteren
In de praktijk heeft Business Intelligence dus vaak de vorm van dashboards waarin de data uit verschillende systemen visueel gemaakt wordt in grafieken of diagrammen. Maar dat is natuurlijk slechts het begin. Nu komt het echt leuke werk! Een op zichzelf staande grafiek zegt tenslotte vaak ook niet zoveel. Je wilt die resultaten ergens tegen af kunnen zetten, zodat je weet hoe je scoort ten opzichte van voorgaande jaren, van je concurrenten, of collega’s in de branche. Door verschillende data te combineren en te interpreteren haal je echt het maximale uit Business Intelligence en maak je eigenlijk een start met Data Science, waarin je data meer wetenschappelijk benaderd.
Zelf aan de slag met Business Intelligence
Wil je weten hoe je met Business Intelligence van data strategische informatie maakt? Je kunt met pen, papier en een rekenmachine aan de slag, maar echte BI consultants (in wording) zetten hier natuurlijk digitale BI tools voor in.
Eén van de meestgebruikte en eenvoudig beschikbare tool is Power BI. Deze tool van Microsoft is standaard onderdeel van Microsoft 365, waar veel organisaties gebruik van maken. Je kunt Power BI gebruiken om data te visualiseren in een dashboard en zo managementinformatie beschikbaar te maken binnen jouw organisatie. Wil je aan de slag met dit programma? Dan kun je natuurlijk proberen om zelf het wiel uit te vinden, maar slimmer en vele malen sneller is het om een korte cursus Power BI te volgen. Je leert dan in 2 dagen de basis van dit programma en kunt op dag 3 direct zelf aan de slag om professionele dashboards te maken.
Vind je het nog net iets te vroeg om je een nieuw programma eigen te maken? Maar wil je wel experimenteren met het maken van dashboards? Dan kun je ook al aardig wat stappen in de goede richting zetten met het multi-inzetbare programma Excel. De functie draaitabel maken kan je bijvoorbeeld helpen om grote hoeveelheden data eenvoudig inzichtelijk te maken voor een rapportage. Wil je echt indruk maken: geef jouw rapportage dan een net even wat professionelere uitstraling door één van de vele Excel sjablonen te gebruiken. Succes gegarandeerd!
Pronk met jouw kennis over Business Intelligence
Nu je een beter beeld hebt van wat Business Intelligence precies is, kun jij bij de volgende discussie over datagedreven werken een mooie duit in het zakje doen. En als je dan ook nog weet hoe je een tool als Power BI of Excel hiervoor kunt inzetten, kunnen ze de volgende keer zeker niet meer om je heen. Dus, zien we je snel op de training Power BI of Excel cursus? 😉