Cyber security opleiding volgen?

De kans dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval neemt elk jaar toe. Door te speuren naar zwakke plekken in de software, het delen van phishingslinks en het misbruiken van persoonlijke accounts krijgen cybercriminelen op slinkse wijze toegang tot gevoelige data. Data die ze vervolgens inzetten om veel geld te verdienen. Logisch dus dat jij beter uitgerust wilt zijn om de strijd met de hacker aan te gaan. Misschien overweeg je zelfs om een cyber security opleiding te volgen. Dan heb je verschillende opties.

Onderdelen cyber security opleiding

Voor we inzoomen op de mogelijkheden die je hebt om een cyber security opleiding te volgen, is het verstandig om eerst stil te staan bij wat je zoal kunt leren over cyber security. We beperken ons tot drie onderdelen. Deze blog is nu eenmaal niet de plek om hele syllabussen met je te delen.

  • Cryptografie – deel jij online gegevens met klanten, leveranciers en medewerkers? Dan is het goed om je te realiseren dat encrypted data essentieel is om je data veilig te houden. Alleen het stelen van de data is niet voldoende, cybercriminelen moeten de data ook nog ontsleutelen. En zeker met goede cryptografische technieken is dat ontcijferen flink ingewikkeld.
  • Netwerkbeveiliging – in het netwerk van veel organisaties zitten zwakke plekken waar cybercriminelen dankbaar gebruik van maken. Met een cyber security opleiding leer je meer over het beveiligen van het netwerk en hoe je je processen zo inricht dat je hackers buiten de deur kunt houden.
  • Ethisch hacken – het woord hacker heeft eigenlijk onterecht een negatieve bijsmaak. Je hebt namelijk ook heel veel hackers die goed werk verrichten. Zij gaan namelijk op zoek naar zwakheden; niet voor persoonlijk gewin, maar om het bedrijf in kwestie beter te beveiligen.

Cyber security opleiding op hbo- of wo-niveau?

Nu je weet welke onderwerpen aan bod kunnen komen tijdens een cyber security opleiding is het slim om jezelf af te vragen wat voor opleiding bij je past. Wil je de diepte ingaan, en jezelf omscholen tot cyber specialist? Dan vind je in Nederland verschillende interessante opleidingen. De meeste hogescholen en universiteiten bieden een divers aanbod aan cyber security opleidingen. Ben je na vier jaar de trotse bezitter van een diploma? Dan is de kans groot dat je zo aan de slag kunt als cybersecurity consultant, ethisch hacker of informatiebeveiligingsanalist. En omdat er in dit jonge vakgebied nog veel te weinig specialisten zijn, kun je hoog inzetten. Een mooi salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden liggen dus in het verschiet.

Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar het vraagt ook een flinke tijdsinvestering. De komende vier jaar zit je of fulltime op school, of je werkt jezelf een slag in de rondte door je huidige baan te combineren met een deeltijd cyber security opleiding.

Deelinformatie cyber security opleiding eigen maken

Is een vierjarige cyber security opleiding niet helemaal wat je voor ogen hebt? Er zijn gelukkig ook nog genoeg alternatieven te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een korte cursus of training op een bepaald deelgebied. Zo bieden wij onze cursisten toegang tot de training Ethical Hacking Foundation. In dit geval bekwaam je je zelf niet als cyber specialist, maar leer je wel welke zwakke plekken cybercriminelen gebruiken om je bedrijf aan te vallen én hoe je kunt voorkomen dat een hacker daadwerkelijk toegang krijgt tot systemen. Ook leer je zelf ethisch hacken zodat je beter kunt onderzoeken waar een mogelijk lek zit.

Het voordeel van een dergelijke training is dat je je snel, praktische informatie eigen maakt. Een dag na de training kun je het geleerde al direct in de praktijk brengen. Ideaal, want hierdoor onthoud je beter wat je hebt geleerd, en het is ook nog eens een goede reden om je werkgever je training te laten betalen.

Cyber security opleiding om bedrijven aan te sturen

De ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit gaan ontzettend snel, en dagelijks komt er nieuwe informatie beschikbaar om cybercriminelen te slim af te zijn. Niet voor niets zijn er steeds meer bedrijven die zich volledig specialiseren in dit vakgebied, en veel geld verdienen aan het veiliger maken van de informatiebeveiliging bij hun klanten.

Wil jouw bedrijf ook geen risico lopen en overweeg je een dergelijk bureau in te schakelen? Dan is het wel fijn als je zelf enige kennis hebt van het cyber security vakgebied. Zo kun je namelijk beter beoordelen of het bureau goed werk verricht. Als leek is het best moeilijk om dit te beoordelen. Daarom kan het handig zijn om een cyber security opleiding te volgen. Aangezien je vast geen vier jaar wilt wachten voor je een extern bureau kunt inschakelen, is dan een kortdurende training aan te raden. Zo ben je snel op de hoogte van de onderdelen die van belang zijn in de cyber security wereld zonder dat je zelf een specialist hoeft te worden.

Overweeg jij om een cyber security training of opleiding te volgen? Vergeet dan vooral niet dat je hiervoor je STAP-budget kunt inzetten. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Benieuwd hoe dit zit? Je leest er meer over in onze blog over het STAP-budget.