Drie tips om je digitale vaardigheden te verbeteren

In alle sectoren loopt het personeelstekort flink op. Misschien merk jij ook wel dat je meer werk in minder tijd moet doen. Hoe fijn is het dan om je werk sneller te kunnen uitvoeren? Bijvoorbeeld door in een handomdraai een fancy PowerPoint te maken, of de belangrijkste snelkoppelingen in Excel feilloos te vinden. Klinkt aanlokkelijk toch? Het enige dat je hoeft te doen is te investeren in je digitale vaardigheden. Daarmee kun je straks veel sneller én slimmer werken met het populairste en meest veelzijdige softwarepakket dat er is: Office 365. Wij geven drie tips.

1. Volg een cursus om je digitale vaardigheden te ontwikkelen

Als je op Google zoekt naar tips voor Office 365 krijg je ruim 100 miljoen resultaten. Je bent dus lang niet de enige die op de een of andere manier zijn digitale vaardigheden wil verbeteren. Het is natuurlijk een optie om een groot deel van de tips door te akkeren, maar eenvoudiger is het om een cursus Office 365 te volgen. Dan krijg je in één dag alle informatie die jouw werkende leven een stuk eenvoudiger maken. En verlies je niet onnodig veel tijd aan het doorspitten van alle resultaten op Google.

Ben je al een expert in Word, maar heb je juist ondersteuning nodig bij het werken met Excel? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een gerichte cursus te volgen.

2. Oefenen, oefenen, oefenen

Een cursus is natuurlijk een mooi startpunt, maar je ontwikkelt je digitale vaardigheden pas echt goed als je dagelijks oefent. Kijk je nu nog af en toe wat nerveus naar dat groene, blauwe of rode icoontje op je bureaublad en vind je het vooral heel prettig als een collega aanbiedt om een presentatie of spreadsheet te maken? Niet doen! Ga gewoon zelf aan de slag, je digitale vaardigheden zullen je dankbaar zijn.

Hoe meer PowerPoints je maakt, hoe meer je met het programma leert werken. In het begin kost dit natuurlijk veel tijd, maar na een paar presentaties merk je al dat het makkelijker wordt. Misschien begin je er na een tijdje zelfs lol in te krijgen en ga je experimenteren met animaties en andere leuke toepassingen.

3. Ontwikkel je digitale vaardigheden met sjablonen

Een andere manier om je digitale vaardigheden te verbeteren, is door je te laten inspireren door de sjablonen die Microsoft alvast in bijvoorbeeld Word, Excel of PowerPoint heeft gezet. Je bent namelijk echt niet de enige die een budgetoverzicht wil maken, of die de notulen van een vergadering wil vastleggen. Door te kiezen voor een sjabloon krijg je snel inzicht in hoe documenten zijn opgebouwd en je raadt het al: dat is makkelijk als je zelf een nieuw document wilt maken.

Sjablonen zijn natuurlijk reuze handig, maar je ontkomt er niet om je digitale vaardigheden zelf ook in te zetten. Om een voorbeeld te noemen: sjablonen zijn in de regel niet in de huisstijl van je organisatie. Je communicatiecollega’s nemen het je niet in dank af als je documenten in de verkeerde look and feel verspreidt. Werk je bij een wat grotere organisatie? Dan is de kans groot dat er ook sjablonen beschikbaar zijn in de juiste huisstijl. Check dit vooral even bij de collega’s van communicatie.  

Digitale vaardigheden verder ontwikkelen?

Het verbeteren van je digitale vaardigheden is niet alleen ideaal om sneller te kunnen werken in Word, Excel en PowerPoint. Nu we allemaal steeds vaker digitaal werken, is het in het gros van de Nederlandse organisaties gemeengoed dat je vergadert via Teams en je documenten opslaat en deelt via SharePoint. Voor sommige medewerkers is dit allemaal gesneden koek, maar als je digitale vaardigheden net nog tekort schieten kan SharePoint best uitdagend zijn. Hoe weet je bijvoorbeeld zeker dat je document is opgeslagen op de plek waar jij het wilt hebben en hoe voorkom je een dagelijkse zoektocht naar het juiste document?

Maar ook Teams is niet altijd even makkelijk als Microsoft doet voorkomen. Wat moet je bijvoorbeeld doen als het niet lukt om je scherm te delen? En hoe kun je (delen) van de meeting opnemen om later nog eens terug te kijken. Het antwoord op deze en andere vragen komen aan bod in onze cursus Office 365. Een praktijkgerichte en toegankelijke manier om je digitale vaardigheden naar een hoger niveau te brengen.