Grafisch vormgever opleiding volgen?

Ben jij geïnteresseerd in grafisch vormgeven en zou je daar graag meer mee willen doen? Voordat je een keuze maakt om een meerjarige grafisch vormgever opleiding te doen, kunnen we ons voorstellen, dat je daar eerst meer over wilt weten. Ook om te bepalen of dit wel de beste keuze is voor jou. Om je verder te verdiepen in graphic design, is het misschien namelijk helemaal niet nodig om echt een uitgebreide opleiding te volgen. Afhankelijk van wat je ermee wil, past een korte, gerichte cursus misschien wel veel beter bij je. We nemen je graag mee in de diverse mogelijkheden, zodat jij de beste keuze voor jou kunt maken.

Waarom wil je grafisch vormgeven? 

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen is natuurlijk ‘waarom wil ik een grafisch vormgever opleiding volgen?’ Is dat omdat je een carrièreswitch wilt maken en nu echt van je hobby je beroep wilt maken? Of vind je het gewoon heel leuk om met grafisch vormgeven bezig te zijn en zou je er beter in willen worden? Grote kans dat de waarheid voor jou ergens in het midden ligt natuurlijk. Maar het is wel slim om voor jezelf de afweging te maken of het echt noodzakelijk is om een grafisch vormgever opleiding te volgen die vaak meerdere jaren duurt. Wil je je echt omscholen, dan is het altijd slim om je diploma’s daarvoor ook te halen. Grafisch vormgeven is immers echt een vak. Wil je vooral meer weten of grafisch design of je verder bekwamen in één van de tools voor grafisch vormgeven, dan past een gerichte cursus wellicht beter bij je.

Waar vind je een grafisch vormgever opleiding

Een grafisch vormgever opleiding kun je op diverse onderwijsinstellingen volgen en op verschillende niveaus, zowel op MBO- als HBO-niveau. Je kunt ervoor kiezen om aan een kunstacademie of grafisch lyceum de opleiding te volgen. Instellingen die zich specifiek richten op het creatief vermogen dus. Maar ook veel andere hogescholen en ROC’s bieden een opleiding in die richting aan.

Heb jij geen tijd of mogelijkheid om dag in dag uit in de collegebanken te zitten? Bijvoorbeeld omdat je de opleiding naast je huidige baan wilt doen? Dan kun je ook voor een zelfstudie of deeltijdvariant kiezen. Zelfstudie vraagt wel meer discipline en niet iedere onderwijsinstelling biedt een deeltijdvariant aan.

Wat alle grafisch vormgever opleidingen in elk geval gemeen hebben, is dat je een brede basis legt. Je krijgt zowel onderwijs in ontwerpen en ontwerpprincipes in het algemeen, maar je leert ook met veel voorkomende design-tools en DTP-tools werken, zoals InDesign, Illustrator en Photoshop. Een opleiding duurt daarnaast ook vaak een langere tijd. Er zijn al verkorte opleidingen van een aantal maanden te vinden, maar wil je je echt bekwamen in het vak, dan ben je al snel een jaar of twee tot vier verder.

 

Past een cursus grafisch vormgeven misschien beter bij je?

Gaat het jou voor nu nog wat te ver om direct een grafisch vormgever opleiding te volgen? Of wil je vooral beter worden in een specifiek programma, zoals Photoshop? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een cursus of training. Tijdens een cursus leer je in één of meerdere dagen beter te werken met een programma. In onze Photoshop-cursus bijvoorbeeld leer je in één dag meer over deze design-tool. Doe jij in jouw grafisch ontwerp vaak veel met beeldmateriaal, dan is dit programma onmisbaar voor je. Tijdens onze ééndaagse training ga je zelf aan de slag met de mogelijkheden en leer je het programma echt goed kennen.

Maar ook voor andere design-programma’s zijn gerichte cursussen te vinden. Wil je je niet gelijk voor een langere tijd verbinden aan een uitgebreide opleiding? Dan is de mogelijkheid van een korte cursus zeker de moeite waard!

Grafisch vormgever opleiding volgen: vergeet het STAP-budget niet

Wil jij nu echt je droom waarmaken om grafisch vormgever te worden? Of staat het al lang op je verlanglijstje om meer met grafisch vormgeven te doen? Dan is nu hét moment. De kans is namelijk groot dat je ook nog eens €1.000,- krijgt vanuit de overheid om een opleiding te gaan volgen. Hoe dat zit? In 2022 in het STAP-budget geïntroduceerd, waarmee het vanuit de overheid gestimuleerd wordt een opleiding te volgen om je huidige werk te behouden of een nieuwe baan te vinden. Het volgen van een training of opleiding wordt met het STAP-budget dus wel erg aantrekkelijk. Wil je meer weten over deze mogelijkheid en de voorwaarden? Lees het in onze blog over het STAP-budget.