Technische informatica

Ontwikkel met technische informatica de technologie van de toekomst

Computersystemen en softwaretoepassingen vormen steeds vaker de basis van technische en wetenschappelijke toepassingen. Geen wonder dat het vakgebied technische informatica ook steeds belangrijker wordt. Overweeg jij om een overstap te maken naar applied computer science of ben je gewoon nieuwsgierig wat je met dit beroep kunt? Onze blog helpt je op weg.

Wat is technische informatica?

Binnen de informatica heb je verschillende stromen. Zo kun je je bijvoorbeeld meer ontwikkelen naar de bedrijfsmatige kant, maar je kunt je juist ook meer bekwamen in de technische kant. In dat geval ligt je focus dus op de technische informatica. Om je een beetje een idee te geven wat computertechniek nu precies is, geven we je graag een paar voorbeelden. Realiseer je wel dat het vakgebied erg breed is, en dat we hieronder slechts een paar cases uitlichten. Je komt in het dagelijkse leven dus nog veel meer voorbeelden tegen waar computertechniek een rol heeft gespeeld.

  • Robots – we kennen allemaal inspirerende voorbeelden waar robots het werk van mensen eenvoudig en makkelijker maken. Best een tof idee dus dat je met een technische informatica-achtergrond een eigen robot kunt ontwikkelen. Denk overigens niet alleen aan de robots die rondrijden en functioneren als een mens, ook de machines die repeterende handelingen uitvoeren in een fabriekshal zijn robots.
  • Data-analyses – financiële bedrijven, zorginstellingen en de overheid hebben allemaal een enorme bak aan data. Door de hoeveelheid is het niet te doen om een mens al die data te laten analyseren. Gelukkig helpt technische informatica deze en andere organisaties met het ontwikkelen van tools om snel wijs te worden uit de hoeveelheden data.
  • Cybersecurity – hoewel de menselijke factor een grote rol speelt bij cybersecurity, kun je niet zonder het goed beschermen van systemen en netwerken. Als specialist in de technische informatica leer je precies hoe je dit doet. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van systemen, maar ook het ontwikkelen van tools om systemen te beheren en onderhouden. Trekt vooral deze tak van cybersecurity? Lees dan ook zeker onze blog over een cyber security opleiding!
  • Artificial intelligence (AI): AI is en blijft een vakgebied dat tot de verbeelding spreekt. Sinds de komst van toepassingen als ChatGPT maakt ook het breder publiek kennis met alles wat je met AI kunt. Best een gaaf idee dus dat je met technische informatica aan de wieg kunt staan van toepassingen die straks volop gebruikt worden.
  • Cloud computing: kun jij je nog voorstellen dat je alleen op kantoor bij je bestanden kon, en dat jij en je collega’s onmogelijk samen konden werken in hetzelfde bestand? Dit is allemaal verleden tijd omdat bijna elke organisatie tegenwoordig in de cloud werkt. Ook in dit voorbeeld werk je als technische informatica specialist dus direct aan iets dat (bijna) iedereen kent. In de praktijk houd je je bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van de software die nodig is om clouddiensten te leveren en ontwikkel je beveiliging- en beheertools om te zorgen dat werken in de cloud veilig gebeurt.
  • Embedded systems: hoewel dit onderdeel van technische informatica een stuk minder tot de verbeelding spreekt, is de kans zeker aanwezig dat je als informatica specialist in deze tak terecht komt. Er zijn namelijk tal van toepassingen te bedenken waar computersystemen zijn ingebed in een ander systeem of apparaat. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van het airbagsysteem in de auto, het integreren van bloeddrukmeters in andere medische systemen of systemen die bedoeld zijn om gegevens te verzamelen. Als je het zo bekijkt, werk je dus met dit onderdeel juist aan allerlei toepassingen die je kent uit je dagelijkse leven.

Opleidingen en cursussen voor technische informatica

Het vakgebied technische informatie is dus ontzettend breed. Je kunt je dan ook voorstellen dat je veel verschillende vaardigheden onder de knie moet hebben voor je een volwaardig technische informatica specialist bent. Wil je dit worden? Dan is het volgen van een hbo-opleiding technische informatica een goed idee. In vier jaar leer je in vol- of deeltijd leer je alles over computernetwerken, programmeertalen, databases, robotica en modellering.

Is vier jaar studeren niet helemaal wat je in gedachten had? Dan is het natuurlijk altijd een optie om cursussen te volgen op een bepaald vakgebied. Dit is zeker ideaal als je technische informatica wilt inzetten voor een heel specifiek doel, bijvoorbeeld om zelf programma’s te programmeren met een programmeertaal als Python. Op onze website vind je een breed overzicht van IT-trainingen die je kennis laten maken met specifieke onderdelen van technische informatica. Het kan ook handig zijn om eerst een dag of enkele dagen een cursus te volgen. Zo weet je ook meteen of technische informatica überhaupt iets voor je is en voorkom je dat je vol goede moed aan een IT-opleiding start die je na een paar weken alweer beëindigt.