Blockchain developer worden? Zo pak je dat aan

Ben je momenteel werkzaam als software developer of heb je een andere baan binnen de IT en wil je je verder ontwikkelen richting nieuwe technologieën? Of heb je juist enorm veel interesse in de blockchain en wil je die kennis gebruiken om blockchain developer te worden? Wat jouw drijfveren ook zijn, blockchain developer ben je niet van vandaag op morgen. In deze blog gaan we in op welke basis je hier in elk geval voor moet hebben. Zo weet je straks precies wat er nodig is voor een carrière in de wereld van blockchain.

Blockchain: hoe zat dat ook alweer?

Werk jij momenteel binnen de softwareontwikkeling of binnen een heel andere branche en houd jij nieuwe ontwikkelingen altijd met veel interesse in de gaten? Dan kan de opkomst van blockchain je bijna niet ontgaan zijn. Maar weet je ook precies wat het is, doet en kan? Of kom je eigenlijk nog niet heel veel verder dan ‘blockchain, dat is toch iets met Bitcoins?’ Deels waar overigens: één van de bekendste toepassingen van de blockchain-technologie zijn de cryptovaluta, zoals Bitcoin en Ethereum. Maar de blockchain is meer dan dat. Sla onze blog waarin we uitleggen wat blockchain is, er maar eens op na.  

Heb je ambities om blockchain developer te worden? Dan is het slim om je eerst goed te bekwamen in de technologie en toepassingen van blockchain. Blogs lezen en informatie op internet verzamelen is een leuk begin, maar beter nog is het om een training te volgen. Zo leer je in korte tijd meer over de blockchain en kun je voor jezelf direct de keus maken of je hierin verder wil gaan of niet.

Wat doet een blockchain developer?

Als we het hebben over blockchain development, of blockchain ontwikkeling, dan gaat het over het ontwerpen, bouwen en onderhouden van software, applicaties en systemen die gebruik maken van de blockchain-technologie. Een blockchain developer is dan logischerwijs een ontwikkelaar die zich hiermee bezighoudt. Daarbij wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen twee typen blockchain ontwikkelaars:

  1. Core blockchain developers: deze developers ontwikkelen en onderhouden de architectuur van blockchain-systemen. Daarbij hebben ze speciale aandacht voor het ontwerpen van protocollen, het waarborgen van de veiligheid en houden toezicht op het totale netwerk.
  2. Blockchain software developers: dit zijn de mensen die bestaande blockchain platformen gebruiken om nieuwe applicaties en toepassingen op te bouwen. In hun takenpakket zitten zaken als het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van de front-end en back-end van applicaties die op de blockchain gebaseerd zijn.

Hoe word je blockchain developer?

Lijkt het je wel wat om je verder te bekwamen in de blockchain technologie? Dan kun je de volgende stappen zetten, die je in de goede richting brengen:

  1. Leer programmeren. Een blockchain developer is in de basis een type software developer. Je kennis opbouwen en uitbreiden van ICT en alle toepassingen die daarbij horen, is daarom essentieel voor iedere goede blockchain ontwikkelaar in wording. Wil je je laten omscholen naar ICT? Bereid je dan goed voor, zodat je weet waar je aan begint. Ben je nog helemaal niet bekend met de wereld van ICT en programmeertalen? Dan is het waarschijnlijk verstandig om een meerjarige ICT-opleiding te volgen. Zo heb je een solide basis voor jouw toekomstige carrière in blockchain. Werk je nu al in de softwareontwikkeling? Dan is een volledige opleiding waarschijnlijk niet nodig en kun je af met een training die zich meer focust op de specifieke elementen van de blockchain.
  2. Verdiep je in blockchain. Sommige IT-opleidingen bieden ook een module blockchain aan, waarmee je je kunt specialiseren in deze technologie. Ben je niet van plan een hele IT-opleiding te volgen? Dan kun je ook losse blockchain trainingen volgen om deze techniek beter te leren kennen. Volg bijvoorbeeld onze Blockchain advanced cursus, die dieper ingaat op de blockchain-technologie en toepassingen.

Je ziet het, om blockchain developer te worden, is een basis in IT, gecombineerd met specifieke kennis over de blockchain een prima basis. Afhankelijk van de voorkennis die je hebt, leg je hiervoor een relatief korte of wat langere weg af. Wat het oplevert? Kennis op een vlak dat enorm in opkomst is en waarin je de komende jaren gegarandeerd werk kunt vinden!