Een full stack developer is een allround programmeur die zowel voor de frontend als de backend van een applicatie kan ontwikkelen. Lijkt het jou wel wat om zo’n schaap met vijf poten in de software-ontwikkelwereld te worden? Dan vraag je je wellicht af waar je het beste kunt beginnen. In deze blog helpen we je een handje door te kijken naar wat je als full stack developer in de dop moet kennen én kunnen.
Wat is een full stack developer?
Voordat we inzoomen op wat je als full stack developer moet weten en wat handige eigenschappen zijn, gaan we eerst nog even wat dieper in op wat deze functie nu precies inhoudt. Het developer-deel van de functienaam is waarschijnlijk wel duidelijk: je bent ontwikkelaar of programmeur. Maar wat is nu exact dat ‘full stack’? Dat zegt eigenlijk dat je kennis hebt van alle onderdelen van de zogeheten ‘tech stack’.
Mocht je nu denken: ‘de wat?’ De tech stack. Dat is het totale technologiepakket dat nodig is om software werkend te krijgen. Onderdeel van een tech stack zijn bijvoorbeeld:
- Het besturingssysteem waarvoor ontwikkeld wordt, zoals Linux of Azure voor de backend en Android of iOs voor de frontend.
- De programmeertaal waarin ontwikkeld wordt, zoals C++, Java, C# of Python. De programmeertaal die gebruikt wordt, is overigens afhankelijk van het besturingssysteem.
- Gegevensopslag of database, waarin je de data van de ontwikkelde software opslaat. Ook hier is de keuze reuze en maak je vaak een keuze op basis van het type datamodel dat je wilt gebruiken. Enkele voorbeelden van databases zijn: MySQL, MongoDB of ObjectDB.
- Een framework, voor zowel de frontend als de backend. Een framework bevat de softwarecomponenten die je nodig hebt om een applicatie te bouwen, waarbij ieder framework zijn eigen vaste regels en elementen heeft. Bekende frameworks zijn bijvoorbeeld .NET, Django, Angular en Node.js.
- De server, die ervoor zorgt dat je software beschikbaar is en gebruikt kan worden door velen tegelijk. Denk daarbij aan Azure of Apache.
Bij een tech stack wordt vaak gewerkt met vaste combinaties. Zo heb je bijvoorbeeld LAMP, bestaande uit: Linux, Apache, MySQL, en Python of PHP. Of MEAN, wat staat voor de combinatie: MongoDB, Express.js, Angular, en Node.js.
Eigenschappen die je helpen als full stack developer
Als full stack developer moet je dus van veel dingen verstand hebben, zodat je jouw rol als spin in het web bij softwareontwikkeling goed kunt vervullen en als het nodig is op alle vlakken kunt bijspringen. Dan is het handig als je in elk geval over deze eigenschappen beschikt:
- Leergierig
Deze ligt voor de hand natuurlijk: als je van alles wat af moet weten, scheelt het een hoop als je het leuk vindt om nieuwe dingen te leren. En de kennis van gisteren, daar heb je morgen vaak niet veel meer aan in de IT-wereld, dus het leuk vinden om te blijven leren is cruciaal. - Analytisch vermogen
Als full stack developer overzie je vaak het grotere geheel, het totale project. Dan is het fijn als je van nature al het vermogen hebt om verbanden te zien en te leggen. Dat bevordert de snelheid en efficiëntie in je project.
- Disciplines samenbrengen
Naast een liefde voor software-ontwikkeling is het ook onmisbaar in deze functie dat je het leuk vindt om met mensen te werken en hen samen te brengen. De verschillende eilandjes binnen de IT-wereld zijn dat van oudsher vaak niet gewend, en aan jou de schone taak hier verandering in te brengen. Wat dat betreft heeft de functie ook wel iets van van een DevOps-engineer. Maar dan op een ander vlak en nog meer inhoudelijke kennis.
- Aandacht voor details
Het grotere geheel zien, zonder de aandacht voor details te verliezen, dat is de uitdaging die de rol van full stack developer met zich meebrengt. Juist doordat je van alle componenten in de softwareontwikkeling verstand hebt, ben jij de uitgelezen persoon om die details te spotten die een specialist op zijn/haar eigen stukje nu net niet ziet. Maar dan is het wel fijn als je niet het type ‘grote stappen, snel thuis’ bent.
Van specialist naar allrounder
Denk jij over de benodigde eigenschappen te bezitten en lijkt het jou wel wat om de stap naar full stack developer te maken? Dan is het slim om te kijken of je op één van de onderdelen van de tech stack nog extra kennis op wilt of moet doen. Ligt jouw behoefte bij het vergroten van jouw kennis van programmeertalen? Dan doe je er goed aan om met een veelgebruikte en relatief eenvoudig aan te leren taal te beginnen: Python. Met onze Python-cursus ben je al in drie dagen helemaal up-to-speed in deze taal. Dus: waar wacht je nog op? Schrijf je in voor die training en maak een vliegende start als full stack developer!