Top 5 aparte Blockchain toepassingen

5 Grappige, eigenzinnige en originele Blockchain toepassingen

Vandaag kijken we naar 5 Blockchain toepassingen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken. Deze manieren voor het gebruiken van Blockchain technologie zijn uniek, eigenzinnig, grappig en een tikkeltje apart. 

1. Blockchain voor je huisdier

Een met kunstmatig intelligentie gedreven Blockchain platform voor huisdieren, wie zou daar nou behoefte aan hebben? Iedereen natuurlijk! Opgezet voor dierenliefhebbers, door dierenliefhebbers. Pawtocol is een community voor dierenliefhebbers die het mogelijk maakt huisdieren een nog beter leven te geven. Met behulp van kunstmatige intelligentie en Blockchain technologie hebben ze een platform opgezet waarbij gebruikers informatie en kennis met elkaar delen. Zo kan het platform bijvoorbeeld aankomende ziektes bij dieren voorspellen en helpen voorkomen.

Het team achter Pawtocol zijn zeer zeker echte dierenliefhebbers. Op de website stellen ze zich namelijk voor met alleen hun eigen naam én de naam van hun huisdier. En de naam van de kunstmatige intelligentie achter Pawtocol? Dat is het Rolf, een digitaal hondje.

Hoe werkt het?

Pawtocol is niet zomaar een Blockchain, maar eerder een volledige community. Elke gebruiker verzamelt zelf data over onder andere zijn huisdier, voedsel, speelgoed en de omgeving. Deze data wordt gedeeld met een kunstmatige intelligentie (dat is een mooie naam voor een complex algoritme). Deze kunstmatige intelligentie, bij Pawtocol Rolf genoemd, voorspelt op basis van deze data verschillende zaken die jouw huisdier aangaan, aankomende ziektes bijvoorbeeld. Handig!

De gebruiker krijgt er echter nog wat meer voor terug dan alleen een zeer gelukkig huisdier. Voor alle data die gedeeld wordt met Pawtocol verdient de gebruiker ‘Pawtocol geld’, BitPaws. Elke gebruiker krijgt dus cryptocurrencies voor de data die gedeeld wordt. Deze BitPaws kunnen worden verhandeld en verruild. Of, je kan ze ook inwisselen voor echte euro’s!

De dierenliefhebbers van Pawtocol zijn van plan om de wereld een stukje te verbeteren met hun Blockchain netwerk. De site is hier te bekijken.

2. Thanksgiving kalkoenen

Voor iedereen die begaan is met de herkomst van zijn of haar voedsel. Cargill, een Amerikaans agro-industrieel concern heeft tijdens de laatste viering van Thanksgiving een oplossing hiervoor geïntroduceerd. Een manier om door middel van Blockchain technologie de weg die voedsel heeft afgelegd voor het in de winkel ligt te kunnen volgen. Iedereen die een kalkoen kocht voor Thanksgiving kreeg vorig jaar niet zomaar een normale kalkoen in een normale verpakking. Elke kalkoen in de winkel kwam samen met een tracking code om online informatie over de kalkoen op te kunnen vragen.

Over de gekochte kalkoen konden gebruikers dan een volledig profiel vinden. Compleet met foto’s, informatie over de boerderij en een berichtje van de boer. Zo werd voor iedereen de herkomst van zijn of haar voedsel tijdens Thanksgiving een stuk duidelijker!

Niet alleen voor kopers van kalkoenen is het gebruik van Blockchain technologie hier een goed idee. Ook Cargill zelf heeft hier profijt van. Het bedrijf kon op deze manier precies de herkomst van een product achterhalen. Als er nu iets mis zou zijn met de voedselveiligheid van een kalkoen kon direct gekeken worden naar oorzaken voor de slechte kwaliteit. Cargill kon namelijk door middel van de tracking code precies zien waar de kalkoen vandaan kwam.

Dit is misschien een ietwat eigenzinnige Blockchain toepassing, maar de introductie van Blockchain technologie in supply chains heeft veel potentie. Zo heeft ook IBM vorig jaar plannen aangekondigd voor het toepassen van Blockchain in de voedselindustrie.

3. Jesus Coin (dit is echt een rare)

Steeds meer mensen gaan geloven in een toekomst waarbij Blockchain technologie een rol speelt in het dagelijks leven. Zo ook het team van de Jesus Coin. Neem deze toepassing van Blockchain wel met een flink grote korrel zout. Bedoelt als een grap en opgezet door een groep vrienden. De Jesus Coin belooft een gedecentraliseerde versie van Jezus die leeft op een Blockchain. Op de homepagina van de website wordt gesuggereerd dat de Jesus Coin is ontwikkeld als de valuta van de zoon van God en deze valuta zal iedereen over de hele wereld met behulp van Blockchain technologie toegang geven tot Jezus.

De voordelen van de Jesus Coin (in hun eigen woorden):

  • Zonde vergevend (Het bezitten van Jesus Coins zal al jouw zonden vergeven)
  • Transactie snelheid (Snelle transacties tussen jou en de zoon van God)
  • Verwacht tot het bereiken van een marktcapaciteit van 50 miljard dollar (Voorspeld door Peter, niet de discipel)

Verder zou de munt 37 procent meer effectief zijn dan bidden, 65 procent meer bruikbaar dan goede doelen en zou er maar een 8,3 procent kans zijn om verraden te worden door discipelen.

Ten slotte biedt de Jesus Coin 100(!) procent zekerheid om gered te worden door Jezus.

Concluderend is er te stellen dat de Jesus Coin niks meer is dan een grap ontwikkeld door een groep vrienden. Het heeft geen aantoonbaar nut en zal bedrijven of particulieren niet verder helpen. Het is voornamelijk opmerkelijk dat toch een flink aantal investeerders zijn die Jesus Coins hebben gekocht. Natuurlijk is de Jesus Coin wel een aparte Blockchain toepassingen.

Oh, en de whitepaper is te downloaden en te lezen in zowel het Latijn als Engels.

4. Cryptokitties

Ken je de Neopets nog? Een virtueel huisdierspel met als doel het verzamelen van verschillende dieren? Nu is er een Blockchain alternatief voor! CryptoKitties is hét online spel dat draait op een Blockchain. Op het Blockchain netwerk van Ethereum wel te verstaan. Het spel was een paar maanden geleden zelfs zo populair dat de handel van Ethereum (een cryptocurrency) werd vertraagd. Axiom Zen lanceerde aan het eind van 2017 een spel dat volledig draaide op een Blockchain netwerk. Met CryptoKitties kan je online katten kopen, fokken en weer verkopen. De katten koop en verkoop je niet voor euro’s, maar voor Ethers. Een digitale munt op het Ethereum netwerk.

Hoe werkt het?

Elke 15 minuten maakt het spel een nieuwe kat aan die te koop wordt aangeboden op de marktplaats. Katten kan je fokken en verkopen. Fokken werkt met een digitaal katten DNA. Elke kat is uniek en heeft andere kenmerken.

De kat kan een vrouwtje of een mannetje zijn, is jouw kat een mannetje? Dan kan hij paren met een vrouwtje. Twee katten kunnen een kitten maken die ook weer andere kenmerken heeft dan de ouders. Deze kitten kan je dan weer verkopen op de marktplaats. Hoe meer bijzondere eigenschappen jouw kat heeft, hoe meer hij waard is.

Mensen blijken bereid te zijn om aardig wat geld neer te tellen voor bijzondere katten. De duurste kat is verkocht voor een recordbedrag van 247 Ether, toen ongeveer 90.000 euro. De kat die toen gekocht werd was de genesis kat, de meest bijzondere kat van allemaal.

Alle transacties die worden gemaakt bij het kopen en verkopen van katten worden opgeslagen in een Blockchain en er wordt gehandeld met een cryptocurrency. CryptoKitties is dus echt een unieke toepassing van Blockchain technologie! Ook CryptoKitties sparen? Hier is de website te vinden.

5. Altijd echte sneakers

Het sparen van sneakers is tegenwoordig een industrie waar veel geld in omgaat. Er zijn veel unieke en zeldzame sneakers waar veel geld voor betaald wordt. Maar hoe weet je dat de dure sneakers die je gekocht hebt daadwerkelijk de real deal zijn? Een Silicon Valley startup heeft hier iets op bedacht. Door gebruik te maken van zogenaamde smart tags op sneakers wilt de startup ervoor zorgen dat echte sneakers altijd te onderscheiden zijn van namaak. Ze willen een met Blockchain ondersteunde database opzetten waarin alle echte sneakers zijn opgeslagen. Door de smart tag op de sneaker te scannen kan er gecontroleerd worden of een sneaker in de database voorkomt en echt is.

De smart tags zijn versleuteld en niet te veranderen. De tags kunnen niet van de schoen worden afgehaald omdat dan meteen de volledige tag kapot gemaakt moet worden. Op deze manier is het niet mogelijk om met de smart tags te knoeien. Handig!

Ook interessant: