Waarom Photoshop ook voor DTP onmisbaar is

De termen Desktop Publishing, of kortweg DTP, en vormgeven worden nogal eens door elkaar gebruikt. Terwijl beiden toch echt verschillende disciplines zijn. Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze veelal gebruik maken van dezelfde ontwerp-tools, zoals Adobe Illustrator, Adobe InDesign en natuurlijk Adobe Photoshop. Die laatste lijkt op het eerste gezicht misschien een vreemde eend in de bijt van de DTP’er, maar niets is minder waar. Ook voor DTP is Photoshop een onmisbare tool. We vertellen je graag waarom.

Wat is DTP?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is DTP dan precies? En wat maakt het anders dan vormgeven? Het verschil is het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel je wilt een maandelijks magazine maken voor je werkgever, je sportvereniging of voor de school van je kinderen. Dan ga je eerst aan de slag met de vormgeving. Hoe moet het magazine eruit gaan zien? Welke uitstraling wil je het magazine geven? Wil je een bepaald filter gebruiken om de foto’s een herkenbare stijl te geven? En welke typografie past het best bij de gewenste uitstraling? Allemaal zaken waar je bij het vormgeven van het magazine rekening mee wilt houden.

Ben je tevreden met het ontwerp, dan wil je bij de volgende editie van het magazine deze stijl waarschijnlijk graag behouden. Dat maakt het wel zo herkenbaar. Dat is waar DTP om de hoek komt kijken. Het netjes laten inlopen van de teksten, zorgen dat foto’s hetzelfde filter krijgen en dat hele magazine er tiptop uit komt te zien. Dat is wat de DTP’er doet. Het ontwerp is er dus al, en de DTP’er zorgt dat het ontwerp goed tot zijn recht komt.

Denk je nu: ik wil eigenlijk meer weten over grafisch design en niet zozeer over DTP? Lees dan onze blog over grafisch design in Photoshop eens. Daarin geven we je een aantal tips waarmee je dit programma nog effectiever inzet voor jouw ontwerp.  

DTP en Photoshop: een goed team

DTP lijkt daarmee dus vooral een InDesign-feestje te zijn, waarbij je met behulp van dit programma ervoor zorgt dat teksten netjes op de pagina’s terechtkomen en je de bladspiegel overal gelijk houdt. Toch is dat te makkelijk gedacht.

In het voorbeeld haalden we het al even aan: stel je gebruikt filters over foto’s om de beelden in het magazine een meer eenduidige stijl te geven. Dan is het wel heel fijn als je als DTP’er weet hoe je dat filter over de foto krijgt.

En ook als je geen filters gebruikt, is Photoshop onmisbaar voor ieder professioneel ontwerp. Ze zeggen immers niet voor niets dat een beeld vaak meer zegt dan 1.000 woorden. Het gebruik van foto’s maakt je ontwerp luchtiger en sprekender. Dat geldt voor een magazine, maar ook voor een bijvoorbeeld een uitnodiging of een flyer. Grote kans dus dat in het ontwerp dat jij gebruikt beeld voorkomt. En ook grote kans dat dat beeld net niet helemaal lekker in het ontwerp past. Zo kan de kleur niet sprekend genoeg zijn. Of misschien wil je het onderwerp van de foto meer naar voren halen en de ruimte eromheen verkleinen. Voor al dit soort bewerkingen is Photoshop je beste vriend.

Basiskennis van Photoshop is voor iedere DTP-klus daarom enorm waardevol. Het bijsnijden van foto’s om het beter in je ontwerp te laten passen, doe je bijvoorbeeld het snelst in Photoshop. Of heb je een mooie foto aangeleverd gekregen, maar zit er een storende vlek op? Geen punt voor Photoshop! Met dit programma bewerk je eenvoudig en snel je foto’s zodat ze perfect passen in jouw ontwerp.  

Verbeter je DTP-vaardigheden met een training Photoshop

Wil je beter worden in Photoshop, zodat je jouw opdrachtgevers kunt verrassen met de mooiste ontwerpen? Dan vind je op internet al heel wat informatie en tips voor het gebruik van dit programma. Check bijvoorbeeld deze vijf handige tips voor Photoshop eens.

Toch kan juist die enorme overvloed aan informatie die op je internet vindt, je misschien een beetje afschrikken. Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van een Photoshop cursus. In één dag leer je dan de basis van dit veelzijdige programma, zoals hoe de lagen in Photoshop nu precies werken. Een heel handige functionaliteit, maar je moet wel even weten hoe je hier nu het slimst mee omgaat. Ook is er aandacht voor het bijsnijden en bewerken van foto’s. En het mooist is nog wel dat je ook met je eigen ontwerp aan de slag gaat. Zo kun je het gebruik van Photoshop direct in de praktijk brengen. Zo ben je helemaal klaar voor jouw volgende DTP-opdracht!