Waarom scrum onmisbaar is voor jouw team

Maandenlang werken aan dat ene project en dan tot de conclusie komen dat het eindproduct helemaal niet aansluit op de markt. Is dat binnen jouw bedrijf de werkelijkheid? Dan is werken volgens de scrum-methode waarschijnlijk nog nieuw voor je. Benieuwd hoe scrum jouw werkende leven overzichtelijker én leuker kan maken? We vertellen je het graag!

Wat is scrum?

Je hebt het woord scrum, of de term agile werken vast weleens voorbij zien komen op je LinkedIn-profiel of in vacatureteksten. En vermoedelijk kun je ook wel ongeveer aangeven wat de termen betekenen. Maar wat is de scrum-methode nu precies?

Scrum is oorspronkelijk ontwikkeld als methode voor softwareontwikkelaars. Het idee achter de methode is dat je als ontwikkelaar snel in speelt op de steeds veranderende behoeftes van je klant en/of stakeholders. Je zit dus niet maandenlang in een ivoren toren software te ontwikkelen, maar kijkt direct hoe je je product zo maakt dat de klant er blij van wordt. Om dit mogelijk te maken, werk je met je team in zogeheten sprints. Dit is een korte, afgebakende periode en duurt meestal tussen de één en vier weken. Aan het begin van elke sprint is precies duidelijk wat het eindproduct is. En hoewel eindproduct groots en meeslepend klinkt, hoeft dat in de praktijk helemaal niet zo te zijn. Het gaat er vooral om dat jij en je teamgenoten precies weten wat er aan het eind van de sprint opgeleverd wordt.

Scrum is dus alleen voor IT’ers?

Door de terminologie, en het feit dat scrum oorspronkelijk is ontwikkeld voor softwareontwikkeling denk je wellicht dat de methode alleen toepasbaar is binnen de IT. Maar dat is zeker niet het geval. Werken volgens de scrum-methode is mogelijk binnen elk vakgebied. Denk aan marketing, gezondheidszorg of productontwikkeling, maar ook binnen de overheid zijn er dagelijks heel wat ambtenaren succesvol aan het scrummen.

Wie zijn er allemaal betrokken?

Om de scrum-methode succesvol in de praktijk te brengen zijn er een aantal basisregels. Dit klinkt streng, maar zonder duidelijke afspraken gaat elk project zwabberen. Ook een project dat is opgebouwd volgens de scrum-methode. Daarom zijn er vaste overlegmomenten én zijn er duidelijke rollen binnen een project.

Team

Het scrum-team bestaat uit de medewerkers die grotendeels het werk uitvoeren. Om even terug te grijpen naar IT: dit zijn bijvoorbeeld de developers die een bepaalde feature ontwikkelen.

Product owner

Een scrum-team kan niet functioneren zonder product owner. Dit is de opdrachtgever van het project. Deze persoon bepaalt de prioriteiten en heeft een nauw contact met de stakeholders/klanten. Het vertalen van de wensen naar specifieke functionaliteiten is dan ook een belangrijke taak van de product owner.

Scrum master

Buiten dat de scrum master als geen ander weet hoe je moet werken volgens de scrum-methode is dit ook de persoon die overzicht houdt en het proces bewaakt. Een onmisbare schakel in het project dus.

Stakeholders

Er is wat discussie in de literatuur of stakeholders nu wel of geen officiële scrum-rol hebben, maar wat ons betreft zijn ze onmisbaar bij elke sprint. Dit zijn namelijk de mensen die de producten reviewen en feedback kunnen geven. Zij zijn de schakel met de markt, en daarmee een uitstekende thermometer of jouw product of dienst de juiste snaren raakt in de markt. Zoals gezegd is het de taak van de product owner om te schakelen met de stakeholders. Dit hoeft het scrum-team dus niet zelf te doen.

Waarom is scrum onmisbaar?

Na bovenstaande snelcursus heb je nu iets meer een idee wat scrum betekent en hoe je hiermee aan de slag kunt. Misschien is het je nog niet helemaal duidelijk waarom scrum nu zo onmisbaar is. Eerlijk is eerlijk: daar kunnen we nog wel vier blogs over volschrijven. Maar omdat je tijd waarschijnlijk beperkt is, vind je hieronder een samenvatting van de belangrijkste voordelen.

  • Geen onnodige vergaderingen meer

De meeste mensen die wij kennen, worden moedeloos van de hoeveelheid vergaderingen in hun agenda. Met scrum is dat niet meer nodig. Je hebt aan het begin van elke sprint een langer overleg en vervolgens elke dag een stand-up van 15 minuten om bij te blijven. That’s it. De overige tijd ben je daadwerkelijk aan het werk, of koffie aan het drinken met collega’s. Dat mag natuurlijk ook.

  • Meer verantwoordelijkheid

En dat is ook meteen een ander voordeel van scrum. Je werkt output-gedreven, dus het gaat erom wat je maakt én niet hoeveel uur je daadwerkelijk op kantoor bent. Natuurlijk moet je wel zorgen dat jouw onderdeel binnen de aangegeven sprinttermijn is afgerond.

  • Efficiënter werken

Met scrum ga je overigens ook efficiënter werken en dat klinkt menig manager, teamleider en werkgever als muziek in de oren. Buiten dat het team beter samenwerkt (want een helder en duidelijk doel), wordt het ook veel sneller duidelijk als een probleem ervoor zorgt dat de planning in gevaar komt. Door de dagelijkse stand-ups blijf je op de hoogte van elkaars werk en kun je collega’s helpen bij problemen. Wel zo efficiënt!

Wil je meer leren over scrum? Of wil je met je team daadwerkelijk aan de slag met deze scrum-methode? Neem eens contact met onze partners van de Agile Scrum Group op voor de mogelijkheden van een incompany-training.