Volg een training met € 1000,- STAP-budget

Volg een training met € 1000,- STAP-budget

Of je je nu verder wilt ontwikkelen in Office 365, of meer informatie wilt over de Blockchain of Data Science: een cursus is een goede manier om snel nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. En voor een goede cursus betaal je nu eenmaal geld. Veel medewerkers zetten hiervoor hun opleidingsbudget in, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Heb jij geen werkgever? Of is het budget bij jouw organisatie niet toereikend? Dan biedt het STAP-budget uitkomst.

Wat is het STAP-budget?

Begin 2022 had nog niemand van het STAP-budget gehoord, maar nu hoor je regelmatig spotjes op de radio en word je overspoeld door advertenties op Google. Maar wat is STAP nu eigenlijk? Kortgezegd staat STAP voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Zoals je misschien wel kunt raden door de woordkeuze is STAP een maatregel vanuit de overheid. Door iedere werkende en werkzoekende € 1.000,- STAP-budget per jaar te bieden, hoopt de overheid dat meer mensen hun huidige werk behouden of een nieuwe baan kunnen vinden die beter bij hun past.

Voor wie is het STAP-budget?

Praktisch elke Nederlander mag het STAP-budget aanvragen, al zijn er natuurlijk wel een aantal spelregels. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en mag je nog geen AOW ontvangen. Ook moet de training, cursus op opleiding die je wilt volgen in het STAP-scholingsregister staan. Als je training hier niet bij staat, kun je dus geen gebruikmaken van het STAP-budget. Overigens is een plaats in het register nog niet voldoende: de training moet binnen een bepaalde termijn beginnen nadat het STAP-budget is toegekend.

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan moet je zorgen dat je zelf het STAP-budget aanvraagt in het aangegeven tijdvak. Dit doe je op het portaal van het UWV. Hier vind je ook hoeveel budget er nog beschikbaar is, en wanneer er een nieuwe ronde begint. Wees er snel bij, want het beschikbare budget is altijd snel op.

STAP en werkgever betalen samen je opleiding

Duizend euro klinkt als een hoop geld, maar voor een meerdaagse opleiding moet je vaak een veelvoud hiervan reserveren. Aangezien je maar één keer per jaar gebruik kunt maken van het STAP-budget moet je het openstaande bedrag op een andere manier financieren.

Een mogelijke optie is door het STAP-budget te combineren met het opleidingsbudget dat je van je werkgever krijgt. In dat geval betaal je tot € 1000,- van de opleiding met STAP-budget en de rest legt je werkgever bij. Maak hierover wel goede afspraken met je werkgever, en zorg dat de restfactuur direct naar het bedrijf wordt gestuurd. Zo voorkom je dat je alsnog flinke bedragen moet voorschieten. Al is het natuurlijk ook altijd een optie dat je zelf de opleiding betaalt.

Alternatief voor STAP: Levenlanglerenkrediet

Heb je geen werkgever, of heb je zelf niet voldoende middelen om een opleiding of training te volgen? En ben je voor het STAP-budget elke keer net te laat? Dan is het Levenlanglerenkrediet wellicht nog een oplossing. Dit krediet vraag je aan bij DUO en gebruik je voor een mbo-, hbo- of universitaire opleiding. Meer informatie over het Levenlanglerenkrediet vind je hier.

Geschikte opleiding vinden

Het STAP-budget is een extra steuntje in de rug voor mensen die een opleiding of training willen volgen, maar het is niet altijd eenvoudig om te bepalen in welke richting je je verder wilt ontwikkelen. Op dit moment zijn er veel vacatures, en is het dus ook makkelijker om werk te vinden. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen de juiste skills heeft voor de openstaande vacatures.

Zo zie je bij veel beroepen dat IT-vaardigheden steeds belangrijker zijn. Daarom is het verstandig om basiskennis te hebben van programma’s als Word, Excel of Photoshop. Bij ons volg je al een training vanaf € 295,-, en dat past dus ruim binnen jouw STAP-budget. Maar dat zijn niet de enige trainingen waar je je verder in kunt bekwamen. Zo vind je bij ons ook interessante trainingen over Python, Ethical Hacking of Azure. Ben je benieuwd naar ons totale aanbod? Neem een kijkje op onze trainingenpagina of neem vrijblijvend contact met ons op. We adviseren je graag!