Hogere energieprijzen, stijgende brandstofprijzen en duurdere levensmiddelen: we voelen allemaal dagelijks in onze portemonnee dat het leven duurder wordt. Extra balen dus dat de rente op je spaargeld amper nog verschil maakt. Wil je daarom op een andere manier meer rendement halen uit je zuurverdiende centen, en lonkt de wereld van de cryptocurrency? We vertellen je graag meer over de achterliggende technologie (blockchain) en hoe je zelf in cryptovaluta kunt handelen.
Wat is blockchain?
Een groot deel van de mensheid weet inmiddels van het bestaan van een bitcoin. Al is het alleen maar door de nieuwsberichten over de waarde van deze cryptomunten. Maar als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat de blockchain is, is de kans groot dat je een wazige blik krijgt. Niet voor niets besteedden we in een eerdere blog al uitgebreid aandacht aan dit fenomeen. Daarin lees je bijvoorbeeld dat de blockchain de technologie is achter cryptovaluta, en op veel meer manieren in staat is om het beheer van iets digitaals te verifiëren.
Als je de technologie achter de blockchain begrijpt, snap je ook veel beter hoe het handelen van cryptocurrency werkt. Maar niet alleen daarom is de blockchain interessant. Diverse bedrijven experimenteren met de blockchain om minder afhankelijk te zijn van logge instituten als banken en energieleveranciers. Klinkt interessant toch? Zeker in een tijd waar energie en gas bijna een luxeproduct lijkt te worden. In eerder genoemde blog vind je praktijkvoorbeelden, maar ook tijdens onze training Blockchain Basics passeren inspirerende verhalen de revue.
Stap voor stap aan de slag
Oké, maar even terug naar de reden waarom je deze blog leest: jij wilt geld verdienen met cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum of Ripple. Om in cryptovaluta te handelen, moet je je aansluiten op een platform. Crypto is hot, en daarom zijn er helaas ook louche platforms online. Lees je voordat je gaat investeren dus goed in. Vraag in je omgeving naar ervaringen, en lees online reviews. Bekende platforms met positieve reviews zijn bijvoorbeeld Kraken en Bitvavo.
Heb je een platform geselecteerd? Dan is het tijd om je eigen wallet aan te maken. Hiervoor heb je een account nodig, en hoe ouderwets: euro’s, dollars of ponden om te starten met handelen. Wereldwijd moeten platforms voldoen aan KYC (Know Your Customer). Daarom moet je altijd je identiteitsbewijs uploaden, en geld overmaken van een bankrekening die op jouw naam staat. De manier waarop je dit doet, verschilt per platform. Denk bijvoorbeeld aan het storten van geld via PayPal, je creditcard of iDeal.
Kiezen voor cryptomunten
Is je account geverifieerd en het geld binnen? Dan staat niets meer in de weg en kun je officieel de wereld van cryptocurrency betreden. Over het algemeen staan Bitcoin, Ethereum en Ripple bekend als solide munten, maar hierdoor is het ook een stuk duurder om in deze currency te investeren. Oftewel, je krijg minder munt voor je geld. Goedkopere munten kunnen een enorme vlucht nemen, maar je weet nooit zeker of en wanneer het gebeurt. Voor rust in je hoofd (en je portemonnee) kan het daarom verstandig zijn om je kansen te spreiden en te investeren in verschillende munten. En laat je niet van de wijs brengen: de waarde van cryptovaluta fluctueert. Je hoeft echt niet direct te gaan verkopen als de koers iets daalt. Oh, en nog een handige tip: het is niet nodig om een hele Bitcoin te kopen. Je kunt dus ook gewoon 0,01 Bitcoin kopen. Kun je toch zeggen dat je handelt in Bitcoin zonder dat je direct duizenden euro’s hoeft uit te geven.
Houd oog voor de risico’s
De verhalen van mensen die de hele wereld overreizen met het geld dat ze verdiend hebben met cryptomunten spreken allemaal tot de verbeelding. Toch bieden deze succesverhalen geen garantie. Besef daarom goed dat je ook serieus veel geld kunt verliezen. Bijvoorbeeld omdat je hebt geïnvesteerd in een munt die vervolgens gigantisch in waarde daalt. Houd je wel van een gokje? Dan is het investeren in cryptocurrency leuk, en kan zorgen voor flinke inkomsten.
Blijf wel nadenken, en zet niet je volledige pensioen op het spel. Investeer bijvoorbeeld eerst een paar honderd, of duizend euro. Gaat het goed? Dan kun je je winst weer gebruiken om nieuwe currency te kopen. Al hoeft dat natuurlijk niet. Je kunt ook gewoon je winst uit je wallet halen en lekker luxe op vakantie gaan.
Meer weten over de blockchain?
Bovenstaande tips helpen je op weg, maar je hoeft je echt niet te schamen als je na het lezen van onze blog nog steeds met een aantal vragen zit. We beantwoorden je vragen graag tijdens de training Blockchain Basics. Je leert dan overigens niet alleen hoe je met cryptomunten kunt handelen, maar je zet ook een blockchain voor je eigen organisatie in elkaar. Handig voor jou, en je werkgever dus!