Blockchain toepassingen in de financiële sector

Blockchain kent eindeloze mogelijkheden, vooral Blockchain toepassingen in de financiële sector zijn talloos. En het blijft niet bij mogelijkheden, er zijn al een groot aantal concrete Blockchains ontwikkeld. Hieronder lees je voorbeelden van alle Blockchain toepassingen die er zijn in de financiële wereld.

Internationale betalingen

De grondbeginselen van de Blockchain technologie zijn gemakkelijk te begrijpen. De techniek bestaat in feite als een gedeelde database die is gevuld met gegevens die moeten worden bevestigd en versleuteld. Het kan helpen om het te zien als een sterk vergrendeld en geverifieerd Excel document, waarin iedere invoer in de sheet afhangt van een logische connectie met al zijn voorgangers.

Blockchain biedt een manier aan om veilig en efficiënt een niet te vervalsen en centraal register te maken van gevoelige activiteiten. Dit maakt het zeer geschikt voor internationale betalingen en geldtransacties. Julio Faura, hoofd van R&D en innovatie bij Banco Santander, heeft verteld dat de bank voornamelijk geïnteresseerd is in de potentie van de technologie met betrekking tot betalingen.

Dit komt omdat een grote commerciële bank als Santander talrijke retailklanten heeft die zouden profiteren van efficiëntere en goedkopere betalingen, voornamelijk op het gebied van internationale transacties. De Blockchain technologie kan worden gebruikt om de kosten van deze transacties te verlagen door minder handmatige verwerkingen. Hoewel dit niet iets is dat Santander kan leveren door gebruik te maken van bestaande betalingstechnologieën, zou het dit volgens Faura wel kunnen doen door een op blockchain gebaseerd systeem te gebruiken.

Kapitaalmarkten

Banco Santander ziet ook de potentie om kapitaalmarkten te verbeteren met op Blockchain gebaseerde systemen, maar Faura wijst erop dat deze oplossingen veel complexer zullen zijn dan de oplossingen die nodig zijn voor betalingen.

Credit Suisse is eveneens gefocust op user cases voor Blockchain in kapitaalmarkten en zakelijk bankieren. Geld stroomt nu al binnen op dit gebied. Startup Axioni, die op Blockchain-gebaseerde oplossingen bouwt voor kapitaalmarkten, heeft in december 2016 al investeringen van JPMorgan gekregen.

Handelsfinanciering

Barclays voerde in september 2016 een van de eerste op Blockchain gebaseerde handelsfinancieringsdeals uit, gebruikmakend van een systeem dat is ontwikkeld in samenwerking met de Israelische Fintech Wave. De transactie ging om een kredietbrief – een document dat garandeert dat de verkoper zal worden betaald en dat de koper geen betaling zal hoeven doen totdat de goederen zijn ontvangen.

Het verwerken van een kredietbrief (letter of credit) is normaal gesproken een langzaam, op papier gebaseerd proces, maar het systeem van Barclays slaagde erin om een deal die normaal gesproken een week in beslag zou nemen in vier uur te sluiten. De brief waarborgde de export van agrarische producten met een waarde van $100.000 van de Ierse coöperatie Ornua aan de Seychelles Trading Company.

Dit kan zeer belangrijk zijn, aangezien de waarde van de wereldwijde handelsfinancieringssector wordt geschat op 10 biljoen dollar per jaar. Historische methoden van handelsfinanciering zijn een groot pijnpunt voor bedrijven. Dit komt door de trage processen hierin, die  ervoor zorgen dat de liquiditeit moeilijk te beheren is. De succesvolle transactie van Barclays laat zien hoe Blockchain, handelsfinancieringsdeals kan stroomlijnen en een concrete toepassing van de technologie laat zien binnen financiële diensten.

Compliance en audit

De sterk beveiligde aard van Blockchain maakt het erg toepasbaar voor compliance en audit afdelingen omdat het de kans op fouten sterk verlaagt en de integriteit van de gegevens waarborgt. Daarbovenop kan niemand de boekhouding veranderen wanneer ze eenmaal zijn vergrendeld met de Blockchain technologie, zelfs niet de eigenaar van de gegevens. De wisselwerking die hierbij komt kijken is dat de Blockchain technologie uiteindelijk de behoefte aan auditors kan elimineren en zo banen kan wegnemen.

Beveiliging tegen geld witwassen

De versleuteling die zo integraal verwikkeld zit in Blockchain maakt het ook uitzonderlijk nuttig voor het bestrijden van het witwassen van geld. De onderliggende technologie versterkt administratie, waarbij het “Know Your Customer (KYC)” ondersteunt, het proces waardoor een bedrijf de identiteit van haar klanten verifieert.

Verzekering

De beste Blockchain toepassing voor verzekeraars is mogelijk door middel van zogenaamde Smart Contracts. Zulke contracten, die worden ondersteund door Blockchain, kunnen het voor klanten en verzekeraars mogelijk maken om claims te beheren op een manier die écht transparant en veilig is, volgens Deloitte. Alle contracten en claims kunnen worden geregistreerd in de Blockchain en worden gevalideerd door het netwerk, wat ongeldige claims zal elimineren. De Blockchain zou verschillende claims over hetzelfde incident bijvoorbeeld kunnen verwerpen.

Peer-to-Peer Transacties (P2P)

P2P betalingsdiensten zoals Venmo zijn fantastisch, maar ze hebben hun beperkingen. Sommige diensten beperken transacties op basis van de geografische ligging van de klant. Anderen rekenen een vergoeding voor het gebruik. Daarnaast zijn velen kwetsbaar voor hackers, wat niet erg aantrekkelijk is voor klanten die hun persoonlijke financiële gegevens daar plaatsen. De Blockchain technologie kan deze problemen met al haar bovengenoemde voordelen oplossen.

Bron: The growing list of applications and use cases of blockchain technology in business & life door Andrew Meola

Ook interessant: