InDesign is hét programma om magazines, flyers en andere professionele lay-outs te maken. Adobe Photoshop staat dan weer bekend als hét fotobewerkingsprogramma. Toch is niet altijd even duidelijk wanneer je voor welk programma kiest. Of misschien moet je wel helemaal niet kiezen en kun je beide perfect naast elkaar gebruiken. Wij nemen in deze blog de proef op de som. Klein tipje van de sluier: we zijn van de gulden middenweg.
InDesign voor opmaak
Voor we beide programma’s met elkaar vergelijken, duiken we eerst even in InDesign. Dit opmaakprogramma is in de basis bedoeld voor het opmaken van documenten waar tekst de boventoon voert. Zo kun je InDesign perfect gebruiken voor het maken van een krant, een tijdschrift, boek, magazine, poster, flyer of iets van gelijke strekking. Kortom, met InDesign weet je zeker dat een bedrijfsbrochure er gelikt uitziet. Je kunt namelijk eenvoudig je huisstijl toepassen, en tekstblokken, afbeeldingen en paginanummers staan precies op de plek waar je ze wilt hebben. Je hoeft dus niet continu van alles te schuiven, en dat bespaart tijd.
Photoshop voor beeldbewerking
Oké, dan even naar de wereld van Photoshop. Deze tool past net als InDesign prima in de wereld van grafisch design. Alleen gebruik je Photoshop dan weer net op een andere manier. Zoals de naam eigenlijk al zegt, is het bij uitstek een programma om foto’s te bewerken. Of het nu gaat om het retoucheren van foto’s, het verwijderen van achtergronden of het toevoegen van creatieve effecten: Photoshop komt goed van pas. Zeker als je een beetje kennis van zaken hebt, kun je in een handomdraai een foto zo bewerken dat hij in geen enkele brochure misstaat.
Wanneer kies je voor welk programma?
Misschien lees je het al een beetje tussen de regels door: wat ons betreft hoef je helemaal niet te kiezen. Beide programma’s zijn namelijk perfect te gebruiken voor iedereen die graphic design in zijn takenpakket heeft. Maar wanneer kies je nu welk programma? Om het simpel te houden, kun je de volgende vuistregels gebruiken:
- Kies voor InDesign als je een document maakt met meerdere pagina’s, veel tekst en een strakke lay-out nodig hebt. Denk aan brochures, rapporten en magazines.
- Kies voor Photoshop als je een afbeelding wilt bewerken of als je een visueel concept zonder veel tekst wilt ontwerpen. Denk aan social media posts, banners en digitale advertenties.
- Gebruik beide als je een project hebt dat zowel beeldbewerking als lay-out vereist. Eerst bewerk je je afbeeldingen in Photoshop en daarna zet je ze in InDesign om een professioneel eindresultaat te krijgen.
Het goede nieuws is dus dat je helemaal niet hoeft te kiezen. De combinatie van beide programma’s is juist ideaal voor iedere DTP’er, grafisch designer of illustrator. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een brochure waarin je je bedrijf echt even goed in de etalage wilt zetten. Met Photoshop bewerk je dan de foto’s zodat je de juiste (professionele) uitstraling hebt, en met InDesign plaats je alles vervolgens in een mooi document.
Nog meer vormgeving…
Hoewel wij prima uit de voeten kunnen met Photoshop en InDesign, zijn dit niet de enige programma’s die van pas komen als je (bedrijfs)middelen wilt vormgeven. Het is onmogelijk om volledig te zijn, maar onderstaande tools zijn bekende vormgevingsprogramma’s die we graag even bespreken.
- Illustrator is familie van Photoshop en InDesign en sluit dus ook perfect aan op deze tools. Deze applicatie is van oudsher het programma dat je helpt bij het ontwerpen van een nieuw logo, maar is ook heel geschikt voor het maken van bijvoorbeeld infographics en iconen.
- Canva is een populaire tool voor diverse marketing- en communicatieafdelingen. Met deze toepassing maak je namelijk vrij snel een professioneel ontwerp op basis van de talloze sjablonen die al voor je klaar staan. In hoeverre je de sjablonen ook echt kunt gebruiken, is onder andere afhankelijk van of je de betaalde variant gebruikt.
- Figma is een veelgebruikte applicatie door online bureaus. Met deze tool kun je vrij eenvoudig een design maken voor een website of app, zonder dat je die ook daadwerkelijk al gebouwd hebt.
Aan de slag
Beelden zeggen meer dan… Juist, en dat is dan ook precies de reden waarom Photoshop dus zeker niet mag ontbreken in de basis skill set van iedereen die betrokken is bij het ontwikkelen van communicatiematerialen. En side note: natuurlijk ook niet bij iedereen die foto’s maakt. Als je Photoshop namelijk goed weet in te zetten, kun je die brochure of flyer in InDesign net iets meer cachet geven. Heb jij daar wel oren naar, maar heb je geen idee hoe je de tool gebruikt of ken je echt alleen de basis? Overweeg dan een Photoshop cursus te volgen om van jouw foto voortaan het perfecte plaatje te maken.