Low code leren: hoe zinvol is dat?
Low code is een manier van software ontwikkelen waarbij je bijna niet hoeft te coderen. In plaats van alles zelf te programmeren, maak je namelijk gebruik van visuele interfaces, drag-and-drop-tools en vooraf gebouwde sjablonen om een applicatie te ontwikkelen. Klinkt als de perfecte oplossing om zonder diepgaande kennis van allerlei programmeertalen toch zelf applicaties te maken, nietwaar? Toch kent low-code ook wel wat beperkingen. Dus voordat je besluit om helemaal in te zetten op lowcode: neem even tien minuten de tijd om deze blog te lezen. Dan weet je daarna precies of low code de juiste keuze is voor jou.
Wat is low code?
We gaven al aan dat je bij low code softwareontwikkeling zelf weinig tot niet hoeft te coderen. Blijft natuurlijk de vraag: hoe doe je het dan wel? Het korte antwoord: je maakt gebruik van platforms, zoals OutSystems, Microsoft PowerApps of Mendix. Deze platforms bieden vaak een grafische gebruikersinterface (GUI) waar je eenvoudig elementen kunt slepen, zoals knoppen, tekstvelden en gegevensbronnen, en deze kunt verbinden met de logica van de applicatie zonder dat je veel code hoeft te schrijven. Zo kun je dus ook als je bijvoorbeeld geen full stack developer bent best een aardig eindje komen.
Voor- en nadelen van low code
Het idee achter no-brain code ontwikkelen is om de snelheid te verhogen en de technische complexiteit te verlagen, zodat je zonder diepgaande programmeerkennis ook applicaties kunt maken of aanpassen. Dat klinkt als een ideale oplossing in deze snel digitaliserende wereld, maar er kleven (natuurlijk, zouden we bijna zeggen), ook wat nadelen aan. We zetten er een paar voor je op een rijtje:
Voordelen
- Snellere ontwikkeling:
Het versnelt het proces van applicatieontwikkeling aanzienlijk. - Toegankelijk:
Mensen zonder diepgaande programmeerkennis kunnen toch bijdragen aan het ontwikkelproces.
Nadelen
- Maatwerk is beperkt: Hoewel low code platforms veel standaardfunctionaliteit bieden, moet dat maar net aansluiten bij wat jij wilt maken. Maatwerk is vaak lastig, zeker als programmeren echt nog hogere wiskunde voor je is.
- Afhankelijkheid van het platform: Heb je eenmaal een keus gemaakt voor een low code platform, dan zit je daar vaak wel aan vast. Je kunt een applicatie niet zomaar beschikbaar stellen los van dat platform. En stel, het platform stopt met bestaan of wordt niet meer ondersteund, dan kan dat best de nodige gevolgen hebben voor jouw applicatie.
Kun je beter low code of een programmeertaal leren?
Hoewel een low code oplossing misschien een goed idee lijkt, omdat je niet hoeft te leren programmeren, is dat voor de langere termijn wel de vraag. Wil jij je carrière vervolgen in de softwareontwikkeling, dan ontkom je er bijna niet aan om toch een programmeertaal te leren. Daarmee heb je zoveel meer mogelijkheden dan wanneer je puur focust op low code. Ook geeft kennis van een programmeertaal je de mogelijkheid om een applicatie wél precies zo te maken zoals jij voor ogen hebt, zonder dat je beperkt wordt door wat een low code platform aan mogelijkheden biedt.
Aan de andere kant: als je snel resultaten wilt en minder tijd wilt besteden aan de technische details, én je hebt geen behoefte aan extreem complexe of op maat gemaakte software, dan kan low code een uitstekende keuze zijn. Handig als je snel een oplossing wilt zonder grote ontwikkelteams in te zetten.
Python: de perfecte brug
Denk je nu: ‘hmmm…misschien is low code toch niet zo handig, maar ik heb ook geen zin en tijd om een heel ingewikkelde programmeertaal te leren.’ Laat ons je dan voorstellen aan Python. Programmeren in Python is weliswaar geen low code oplossing, maar wel bijna net zo makkelijk. Het is voor programmeertaal-begrippen een eenvoudige en logische taal, die je snel onder de knie hebt. Daarnaast is Python ook enorm veelzijdig, je hoeft dus niet in te leveren op de mogelijkheden van wat je wilt bouwen. Python wordt gebruikt voor onder meer webontwikkeling, data-analyse en kunstmatige intelligentie, dus je kunt er echt alle kanten mee op. Ook zijn er een flink aantal bibliotheken en frameworks die het ontwikkelen van software makkelijker maken.
Ons advies zou daarom zijn om je in deze taal te verdiepen. Download de laatste versie van Python en laat je helpen met online tutorials. Wil je echt een vliegende start maken? Schrijf je dan in voor een Python cursus. En na twee dagen ben je helemaal thuis in de wereld van Python.