Ga zelf aan de slag met procenten berekenen in Excel

We hebben allemaal vroeger op school geleerd hoe je een percentage berekent van een bepaald getal. Zeg eens eerlijk: ken jij het ezelsbruggetje nog? Je bent in goed gezelschap als dat niet het geval is. Het is dan ook wel zo handig als je gebruik kunt maken van de rekenkracht van Excel. Benieuwd hoe dit werkt? Wij geven je tips over procenten berekenen in Excel.

Procenten berekenen in Excel: de basis

Wil jij weten hoeveel procent van je inkomen opgaat aan vakanties? Of heeft je manager gevraagd om uit te rekenen hoeveel procent van het afdelingsbudget nog beschikbaar is voor de rest van het jaar? Of wil je graag weten hoeveel je nog moet betalen voor die ene gave broek die nu met 35% korting in de winkel hangt? In al deze gevallen is het ideaal om procenten te berekenen in Excel. Hiervoor zijn er verschillende methodes. Welke manier je kiest, is vooral afhankelijk van wat je wilt weten. We lichten hieronder twee handige methodes toe die je kunt gebruiken om procenten te berekenen in Excel.

  1. Bereken hoeveel korting je krijgt

Retailers zijn er gek op: het verleiden van klanten door de meest interessante kortingspercentages te beloven. Maar hoeveel betaal je nu nog eigenlijk als je 35% korting krijgt op een broek? Om dit te weten, ga je procenten berekenen in Excel. Deze methode is bijvoorbeeld ook ideaal om uit te rekenen hoeveel btw je over een bepaald bedrag moet vragen.

  • In je Excel-document plaats je het oorspronkelijk bedrag en het kortingspercentage. Heb je nog niet vaak met het spreadsheetprogramma van Microsoft gewerkt? Lees dan eerst onze blog over het gebruiken van spreadsheets. Zo krijg je meteen de eerste basisuitleg over het gebruiken van formules.
  • Vervolgens ga je in de cel staan waar je de korting wilt tonen. In deze cel voeg je de volgende formule toe: =A2*B2
  • Nadat je op enter hebt gedrukt, zie je in de lege cel een bedrag verschijnen. Let wel op: je weet nu alleen hoe hoog de korting precies is. Wil je liever weten welk bedrag je nog moet afrekenen? Dan moet je nog een stapje verder gaan met procenten berekenen in Excel en het kortingspercentage aftrekken van het oorspronkelijke aankoopbedrag. Hiervoor gebruik je de volgende formule: =A2-(A2*B2).
  • Gebruik je Excel om uit te rekenen hoeveel een bepaald product inclusief btw kost? Dan is de formule net even anders: =(A2*B2)+A2.

Als je aan de slag gaat met formules in Excel is het belangrijk om de formules goed op te bouwen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om altijd een =-teken toe te voegen. Benieuwd waar je nog meer op moet letten? Wij schreven een handige blog over het gebruiken van formules in Excel.

2. Procenten berekenen in Excel

Heb jij op je werk een jaarlijks budget dat je mag inzetten? Dan is het best handig om halverwege het jaar uit te kunnen rekenen hoeveel procent van je budget je nog overhebt. Ook hierbij is Excel je beste vriend.

 

  • Open in Excel een nieuwe spreadsheet en voeg het jaarbudget toe en het bedrag dat je tot nu toe hebt uitgegeven. Vervolgens ga je in de cel staan waar je het percentage in wilt berekenen.
  • Om procenten te berekenen in Excel is het belangrijk dat je het budget tot nu toe deelt door het totale jaarbudget. Hiervoor gebruik je de volgende formule: =B2/A2.
  • Als je op enter klikt, zie je nog niet direct het percentage. Hiervoor is het belangrijk dat je Excel laat weten dat het programma in kolom C de percentages moet laten zien. Dit doe je als volgt: klik met je rechtermuisknop op celeigenschappen en kies uit de lijst voor percentages. Druk op enter en voilà: het percentage is in een oogopslag af te lezen.

Misschien vraag je je af of het niet sneller is om bepaalde bedragen direct uit te rekenen op je rekenmachine. Dat is natuurlijk altijd een optie, maar zeker bij het uitrekenen van ellenlange lijsten met bedragen, is procenten berekenen in Excel echt een uitkomst. In dat geval hoef je de formule namelijk maar één keer in te vullen. Je gaat vervolgens in de cel met de formule staan en sleept het blokje rechtsonder helemaal naar beneden. Excel doet de rest.

Procenten berekenen in Excel: dit was nog maar het begin

Hierboven heb we een paar manieren laten zien hoe je procenten kunt berekenen in Excel. En hoewel het je wellicht verbaast: er zijn nog veel meer methodes om dit te berekenen. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Schrijf je in voor onze Excel cursus en leer in een dag meer over de wondere wereld van Excel. Wil je vooraf al iets meer lezen over alle mogelijkheden die dit programma te bieden heeft? Lees dan ook onze blogs over het vermenigvuldigen in Excel of het optellen in Excel.