Smart contracts en blockchain: hoe werkt het?

Iedereen die zich in de wereld van cryptovaluta begeeft, komt er vroeg of laat achter dat dit een heel universum op zich is. Zo heeft het handelen in cryptocurrency weinig raakvlakken met de traditionele banken. En dat is niet het enige verschil, ook de terminologie (blockchain en smart contracts bijvoorbeeld) voelt zeker in het begin als een onbegrijpelijke taal. Wees gerust, als je de tijd neemt komt het vanzelf goed. En tot die tijd helpen we je een handje.

Overweeg jij om in cryptovaluta te gaan investeren, of zet je net je eerste stappen? Dan is onze blog ‘blockchains voor dummies’ een goed vertrekpunt. Zit jij al wat dieper in de wereld van de blockchain en ben je nieuwsgierig naar smart contracts? Dan nodig ik je graag uit om verder te lezen.

Wat zijn smart contracts?

Om smart contracts te begrijpen, maken we een uitstapje naar de traditionele wereld. Stel, jij bent één van de gelukkigen die een nieuw huis weet te bemachtigen. Om de koop definitief door te laten gaan, is het belangrijk dat jij en de verkopende partij zich aan de vooraf gestelde afspraken houden. Denk bijvoorbeeld aan de staat waarin de woning wordt opgeleverd, maar ook of jij het bedrag hebt betaald op de dag van de overdracht. Om te controleren of aan al deze voorwaarden is voldaan, maken we in het dagelijks leven gebruik van de notaris, een derde partij dus.

En dat is precies het verschil tussen contracten in de traditionele wereld en overeenkomsten in het blockchain universum. Met smart contracts is een derde partij niet meer nodig. Hoe dit werkt? Laten we even teruggaan naar het huizenvoorbeeld. Als jij en de verkopende partij een prijs overeen zijn gekomen, wordt er een automatische digitale overeenkomst gemaakt. In het bijbehorende digitale protocol staat dat de overdracht alleen plaatsvindt als het geld op de rekening van de verkopende partij staat en het huis in de afgesproken staat wordt opgeleverd. Als aan één van de voorwaarden niet wordt voldaan, is de overdracht dus ook van de baan. En dit allemaal zonder dat een derde partij eraan te pas is gekomen.

Smart contracts in de praktijk

Het bovenstaande voorbeeld is slechts ter illustratie en wordt, voor zover ik weet, in Nederland nog niet toegepast. Al zijn er wel legio andere voorbeelden van smart contracts in de wereld om ons heen.

  • Verhuren vakantiewoningen
    Als er een wereld vol derde partijen is, is het de wereld van de vakantiewoningen wel. Denk bijvoorbeeld aan tussenpartijen als AirBnB, Booking.com of Belvilla. Terwijl de transactie tussen verhuurder en huurder ook prima via een smart contract kan lopen. Zo stel je bijvoorbeeld in dat als partij x heeft betaald, zij automatisch de toegangscode krijgen van de woning. Deze toegangscode is dan alleen geldig in de periode dat je in de vakantiewoning verblijft.
  • Crowdfunding

Smart contracts zijn ook goed toepasbaar in de wereld van crowdfunding. Stel: je start een crowdfunding om een prototype te ontwikkelen van een baanbrekend product. In het smart contract leg je dan vast hoeveel geld er opgehaald moet worden, bijvoorbeeld € 25.000,-. Is het streefbedrag gehaald? Dan zorgt het smart contract ervoor dat de actie automatisch wordt gesloten, en dat het geld wordt uitgekeerd. Lukt het niet om het bedrag bijeen te sprokkelen in de afgesproken tijd? Dan krijgen alle deelnemers hun inleg weer terug.

  • Online bestellingen

Een ander voorbeeld is het gebruiken van een smart contract als basis voor online bestellingen. In zo’n geval stel je de regel in dat artikelen alleen verzonden worden als de klant heeft betaald. Dat werkt een stuk efficiënter, want met smart contracts is er bij dat deel van de online bestelling geen menselijk handelen meer nodig.

Smart contracts: alleen maar voordelen?

Eerlijk is eerlijk, niemand wil onnodige partijen aan tafel bij een transactie. Niet voor niets worden smart contracts dan ook gezien als de toekomst en een serieuze bedreiging voor het werk van bijvoorbeeld notarissen. Toch denk ik dat het niet zo’n vaart loopt. Want ja, smart contracts zijn automatisch, vertrouwelijk en worden onpartijdig uitgevoerd, maar er zijn niet enkel voordelen.

Zo is het bijvoorbeeld vrij lastig om een smart contract aan te passen, en die inflexibiliteit is niet bij alle transacties wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan een huurcontract dat je wilt aanpassen. Daarnaast moet de code van een smart contract met alle scenario’s rekening houden. Zijn die niet goed vastgelegd? Dan ligt misbruik op de loer, met alle gevolgen van dien.

Dus hoe groot de opmars van de smart contracts ook is: vooralsnog kan deze vorm van contracten prima bestaan naast de traditionele contracten. Al kan de wereld er over twee jaar weer heel anders uitzien. De ontwikkelingen in het blockchain universum gaan namelijk razendsnel. En dat kunnen we dan weer niet zeggen over de traditionele wereld.

Leer meer over de blockchain en smart contracts

Zit je na het lezen van deze blog nog met verschillende vragen? Dan nodigen we je graag uit om deel te nemen aan onze training blockchain advanced. In deze cursus leer je je eigen blockchain bouwen en is er uiteraard alle ruimte voor jouw vragen over smart contracts.