Programmeertaal leren? Zo pak je dat aan

Een programmeertaal is eigenlijk een set aan codes en regels waarmee je software, websites of apps kunt bouwen. En net als bij alle andere talen kent ook iedere programmeertaal zijn eigen woorden en grammaticaregels. Wil jij leren programmeren? Dan zul je je zo’n programmeertaal eigen moeten maken. Maar hoe kies je nu welke taal je wilt leren? Er zijn namelijk wel 700 verschillende programmeertalen! Keus genoeg dus. Dus voordat je door de bomen het bos niet meer ziet, lichten wij er een aantal belangrijke talen uit en laten we zien hoe jij je eerste stappen kunt zetten in de wereld die programmeren heet.

Is het altijd nodig om een programmeertaal te leren?

Ben je benieuwd wat programmeren nu eigenlijk inhoudt en wil je je nieuwe skills straks vooral hobbymatig inzetten? Dan zijn er ook alternatieven voor het leren van een programmeertaal. Voor het bouwen van een website hoef je bijvoorbeeld allang geen code meer te kunnen schrijven. Met programma’s als WordPress draai je ook zonder kennis van een programmeertaal binnen een handomdraai zelf een website in elkaar. Een mooie middenweg is om je te verdiepen in zogenaamde low-code development. Een bekend voorbeeld daarvan is Mendix. Low-code is een meer visuele manier van softwareontwikkeling, waarbij diepgaande programmeerkennis niet nodig is. Deze manier van software ontwikkelen wint aan populariteit bij bedrijven, omdat ze daarmee snel kunnen inspelen op nieuwe trends of behoeften, zonder enorm grote investeringen. En ook voor jouw hobbyproject biedt het mogelijkheden.

Dat neemt overigens niet weg dat het wel slim is om wat basiskennis te hebben van HTML en CSS. Daarmee kun je in de broncode van oplossingen zoals WordPress de standaardtemplates meer naar jouw hand zetten door zelf aanpassingen te doen in de opbouw of look-en-feel van de pagina. Wil jij je kennis over deze opmaaktalen vergroten? Overweeg dan eens een korte cursus HTML en CSS te volgen.

Programmeertaal leren om developer te worden

De internetzeepbel ligt inmiddels al jaren achter ons, maar nog steeds blijft er veel vraag naar programmeurs. Mensen die een programmeertaal kunnen inzetten om software of apps te ontwikkelen, zijn nog altijd erg geliefd op de arbeidsmarkt. Denk jij eraan om je om te laten scholen tot developer en wil je hier een carrière in beginnen? Dan is het zeker aan te raden om een of meerdere programmeertalen te kennen. Dit doe je door ofwel een langere ICT-opleiding te volgen of te kiezen voor kortere trainingen waarmee je certificaten kunt behalen. Het is afhankelijk van jouw wensen en voorkennis van de programmeertaal om te bepalen wat het beste is om jouw nieuwe loopbaan een vliegende start te geven.

Welke programmeertaal kun je het beste kiezen?

Naar welke programmeertalen de grootste vraag is, verschilt per periode. Waar Java jarenlang op nummer 1 stond als populairste programmeertaal, is deze taal inmiddels van de troon gestoten door het makkelijker te leren Python. We zetten de top 3 programmeertalen waar in Nederland momenteel de grootste vraag naar is voor je op een rijtje.

  1. Python
    De laatste jaren is Python uitgegroeid tot één van de grootste programmeertalen van ons land. De taal is relatief eenvoudig te leren, vanwege de eenvoudige en leesbare syntaxis die gebruikt wordt. Daarnaast is Python enorm veelzijdig. Het is voor veel verschillende toepassingen te gebruiken. Voor veel nieuwe ontwikkelingen, zoals machine learning en artificial intelligence is Python de basis. Daarnaast is deze taal ook goed in te zetten bij data science.
  2. C
    Een oudje, maar nog altijd onverminderd gewild. De programmeertaal C is ontwikkeld in de jaren 70 van de vorige eeuw en vormt de basis van jongere programmeertalen als C++, C# en PHP. Wil je deze taal inzetten, dan moet je erg nauwkeurig werken. Eén haakje op de verkeerde plek of een spatie te veel en je code werkt niet. Daar staat tegenover dat deze code enorm veelzijdig is en een grote snelheid kent.
  3. Java
    Jarenlang op nummer 1, maar de laatste jaren ingehaald door Python: Java. Dat neemt niet weg dat deze programmeertaal nog altijd veel gebruikt wordt en er zowel nationaal als internationaal veel vraag is naar Java-developers. Niet gek als je bedenkt dat Java zowel in te zetten is voor het bouwen van webapplicatie, als ook voor mobiele apps.

Ben je helemaal nieuw in de wereld van programmeren, dan is Python dus een goede keus. Niet alleen is de taal makkelijk te leren, maar de baankans is ook erg groot. Win-win dus. Een goede eerste stap is het volgen van een korte training, om te bepalen of het wat voor je is. Dus: ben jij benieuwd wat programmeren in Python inhoudt? Met onze eendaagse Python cursus maak je uitgebreid kennis met deze taal.