De data engineer knoopt de touwtjes aan elkaar

Een data engineer is iemand die zich binnen het werkveld van data science bezighoudt met het ontwerpen van data-infrastructuren, waarmee je data uit verschillende bronnen kunt opslaan, koppelen en beschikbaar kunt stellen. In deze blog leggen we uit wat het werk van een data engineer inhoudt en hoe deze expertise zich verhoudt tot andere specialismen binnen het data science werkveld. En natuurlijk maken we het ook gelijk praktisch, door je te vertellen welke stappen je kunt zetten om zelf data engineer te worden.

Wat doet een data engineer?

We zeiden al dat een data engineer zich vooral bekommert om de data-infrastructuren. Dat klinkt misschien nog wat vaag, maar zeker in tijden waar big data een steeds grotere rol speelt, is het van groot belang dat die enorme hoeveelheid data goed gestructureerd wordt. Op die manier blijft het niet bij een grote bulk aan data, maar kun je er echt informatie van maken en business intelligence toevoegen aan je organisatie of project. Dat is precies waar de data engineer bij helpt. Hij, of zij natuurlijk, zorgt voor een logische structuur waarin de data opgeslagen wordt, data uit verschillende bronnen gekoppeld kan worden en data toegankelijk gemaakt kan worden.

Zoals een engineer bij bouwprojecten degene is die verantwoordelijk is voor het bedenken en ontwerpen van bijvoorbeeld een appartementencomplex, is een data engineer dat voor het bedenken en ontwerpen van een logische structuur om data op te slaan, beschikbaar te stellen en te koppelen. En net zoals een bouwkundig engineer moet kijken naar de wensen van de opdrachtgever voor bijvoorbeeld het aantal appartementen, vierkante meters en aantal kamers, en die vertaalt naar een technisch haalbaar ontwerp, zo doet een data engineer dat ook. Alleen in de wereld van data gaat het er dan om, om tegemoet te komen aan vragen als: hoe kunnen we de data snel en eenvoudig analyseren? Wat is de beste plek om de brondata op te slaan? Welke databronnen moeten met elkaar ‘praten’, zodat je de data aan elkaar kunt koppelen?

Wat is het verschil tussen data engineer, data scientist en data analist?

Binnen data science, waarbij het gaat om het verzamelen, analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden data, kun je je specialiseren in verschillende deelgebieden. Zo werken er in dit werkveld bijvoorbeeld data scientists, data analisten en data engineers. Maar wie heeft nu precies welke rol in het geheel? Hoewel de grenzen in de praktijk vaak iets minder duidelijk zijn dan we hier schetsen, helpt deze onderverdeling je wellicht wel als je wilt bepalen op welk terrein jij je zou willen ontwikkelen.

  • Data scientist

De data scientist staat eigenlijk aan de basis van de wetenschap van data verzamelen, analyseren en interpreteren. Hij maakt de modellen waarmee je de datasets kunt inzetten om voorspellingen te kunnen doen. Dit doet hij door die modellen te programmeren in Python of een andere taal.

  • Data engineer

Waar de data scientist zich vooral met het grotere geheel bezighoudt, kijkt de engineer naar hoe die verschillende typen data op een logische manier in structuur gebracht kunnen worden om invulling te geven aan die modellen. Hij houdt zich dus vooral bezig met de meer technische kant van het verhaal.

  • Data analist

De data analist tot slot richt zich vooral op het interpreteren van de data die voortkomt uit de gemaakte modellen. Door middel van data analyse trekt een data analist conclusies en kan voorspellingen doen voor de toekomst.

Hoe word je een data engineer?

Nu je weet welke specialismen je hebt binnen data science, kun je zelf kijken welke het best bij je past. Weet je nog niet precies wat het best bij jou past? Dan is het aan te raden om allereerst wegwijs te worden in het vakgebied als geheel. Dat doe je bijvoorbeeld met onze korte en praktische data science opleiding. Zo krijg je een goed beeld van het vakgebied data science en kun je daarna een specialisme kiezen. En ook als je al wel zeker weet dat data engineer dé richting voor jou is, dan is starten met een bredere kijk op het vakgebied ook een mooie start. In deze functie ben je tenslotte onderdeel van het geheel en moet je goed samen kunnen werken met de andere experts. Fijn als je dan een bredere basis hebt.