Een data center is een fysieke locatie waar een groot aantal servers, netwerkinfrastructuren en andere IT-apparatuur zijn ondergebracht om gegevens op te slaan, te verwerken en te beheren. Zie het als een centrale opslagplaats voor alle digitale informatie. Ben jij een van de velen die wel gehoord heeft over data centers, maar eigenlijk geen idee heeft waarom ze zo belangrijk zijn? Hoef je je niet voor te schamen! En extra goed nieuws is dat je na het lezen van deze blog aan iedereen haarfijn kan uitleggen wat een data center is.
Wat is een data center?
Kortgezegd is een data center dus een plek boordevol data. Neem bijvoorbeeld de mail die je vanmorgen hebt gestuurd, of het document dat je zojuist in de cloud hebt bewerkt: al deze data staat opgeslagen in data centers. Je kunt je dan ook voorstellen dat dataopslagcentra zo zijn ontworpen dat ze grote hoeveelheden gegevens kunnen verwerken. En dat er veel aandacht is voor zogeheten uptime. Gegevens moeten namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn, zonder een onderbreking. Het mag duidelijk zijn dat daarvoor geavanceerde technologie nodig is die ervoor zorgt dat de ruimte extreem beveiligd is, voldoende wordt gekoeld en dat er efficiënt wordt omgegaan met energiebeheer.
Data centers en het dagelijkse leven
Je staat er waarschijnlijk niet echt bij stil, maar voor een groot deel van jouw dagelijkse activiteiten heb je een data center nodig. Of nou ja eentje, honderden. Alleen al in Nederland zijn ruim 150 dataopslagcentra, en dat is niet voor niets. Of je nu een film kijkt, een website bezoekt of bestanden in de cloud opslaat: voor al deze zaken heb je een data center nodig. Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat ze dus een even belangrijke plek innemen als voedsel of lucht, maar dat dataopslagcentra belangrijk zijn, is een feit.
- Streamingdiensten: bijna iedereen kijkt wel eens een film via Netflix, Videoland, HBO of Disney+. Of speelt muziek af via Spotify of beluistert een podcast. Voor jou is het waarschijnlijk logisch dat je zonder nadenken deze content tot je neemt. Maar dit is alleen mogelijk met dank aan data centers. Zonder deze plekken is het eigenlijk onmogelijk om de nieuwste film razendsnel naar miljoenen gebruikers te streamen.
- Applicaties voor werk: Microsoft Office 365, Google Workspaces en soortgelijke oplossingen functioneren bijna volledig in de cloud. Dat is de reden waarom jij eigenlijk altijd en overal kunt werken, mocht je dat willen. Maar je raadt het al, hiervoor zijn absoluut dataopslagcentra nodig.
- Online shoppen: doe jij, net als bijna elke Nederlander, wel eens een online aankoop? Juist: ook dat is alleen mogelijk met dank aan data centra. In deze faciliteiten slaan grote jongens als bol.com en Amazon data op, bijvoorbeeld voor het beheren van de producten, het verwerken van betalingen en het tracken van leveringen.
Duik in de wereld van data science
Hierboven hebben we al een paar mooie voorbeelden gegeven waarom we in ons dagelijks leven eigenlijk al niet meer zonder data centers kunnen. Voor een specifiek vakgebied geldt dit helemaal, namelijk als het gaat om data science. Bij deze discipline draait het om het verzamelen, analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden data. Een data center zorgt voor de fysieke infrastructuur die daarvoor nodig is.
Je kunt je dan ook voorstellen dat specifieke rollen als een data engineer of een data architect specifieke wensen hebben voor het data center waar data van de organisatie wordt opgeslagen. Vaak nemen zij niet het besluit. Deze verantwoordelijkheid ligt bij andere functies binnen de organisatie, denk aan de CIO (Chief Information Officer) of CTO (Chief Technology Officer). Zij worden natuurlijk wel gevoed door data architecten, IT-managers, compliance officers en de financiële afdeling. Een data center moet niet alleen passen bij wensen rondom schaalbaarheid, maar ook passen bij het financiële plaatje en voldoen aan de eisen/wensen rondom privacy.
Zoek je meer verdieping?
Na het lezen van deze blog heb je ongetwijfeld een beter beeld van wat een data center nou precies is, en op welke momenten je hiermee te maken krijgt. We hebben ook al even kort het vakgebied van data science aangestipt. Vind je dit interessant klinken en is je interesse gewekt? Lees dan ook zeker onze andere blogs over het onderwerp data science. Wil je een stapje verder gaan, en je de discipline data science meer eigen maken? Neem dan eens een kijkje bij onze data science opleiding.