Waarom de data architect onmisbaar is bij het ontwerpen van databases
Als data architect vervul je vaak een senior positie bij het ontwerpen en implementeren van data-infrastructuren. Deze infrastructuren zijn essentieel voor data science. Alleen dan kun je namelijk data uit verschillende bronnen opslaan, koppelen en beschikbaar stellen. Heb jij interesse in een functie als data architect? Maar moet je ook eerlijk bekennen dat je nog niet helemaal van de hoed en de rand weet? Geen zorgen, wij wel.
Voor we de diepte ingaan, zoomen we eerst nog even in op het vakgebied data science. Werk jij al enige jaren in dit vakgebied, bijvoorbeeld als data analist, data engineer of data scientist? Sla gerust de volgende alinea over!
Wat is data science?
Bij data science, ook wel data wetenschap, draait het allemaal om het verzamelen, analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden data. Om dit tastbaar te maken, geven we een voorbeeld van een grote webshop. De organisatie in kwestie wil graag weten welke groep klanten het meest geneigd is om over te gaan tot een aankoop. Hiervoor kijken ze naar eerdere aankopen, interacties met promoties en aanbiedingen, browsegedrag (welke producten bekijken ze en hoe lang blijven ze op de website) en demografische gegevens. Om al deze data met elkaar te combineren, moet de organisatie gebruikmaken van verschillende bronnen. Denk aan Google Analytics 4, een CRM-systeem en Google Adwords. Om deze data snel te kunnen verzamelen, analyseren en interpreteren is een goede database nodig. En dat is precies waar de data architect om de hoek komt kijken.
Wat is een data architect?
Als data architect ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en onderhouden van de data-infrastructuren binnen jouw organisatie. Dit betekent dat je de wensen van bijvoorbeeld marketing en sales in kaart brengt, en zorgt dat de data uit verschillende bronnen met een druk op de knop beschikbaar is. Naast het ontwerpen van databases, data warehouses en cloud-infrastructuur, houd je je onder andere bezig met de volgende zaken:
- Je houdt toezicht op de integratie van data. De verschillende systemen in jouw organisatie ‘praten’ niet zomaar met elkaar. Als data architect zorg je dat alle systemen dezelfde taal spreken en met elkaar kunnen koppelen.
- Beveiliging en governance zijn termen die onlosmakelijk verbonden zijn met de data architect. Je moet immers zorgen dat je voldoet aan beveiligingsprotocollen en wetten, zoals GDPR.
- Je ontwikkelt een strategische visie op het onderwerp data. Zo zorg je dat de data-infrastructuur nu actueel is, maar ook nog functioneert in de toekomst. Niet voor niets sta jij aan het stuur van het maken van technologiekeuzes.
Wat is het verschil tussen een data architect en een data engineer?
Zie jij na het lezen van bovenstaande functieomschrijving een gelijkenis met die van een data engineer? Dat is niet zo vreemd, omdat beide functies best op elkaar lijken. Al zit er ook wel degelijk verschil in. Om maar meteen lekker Hollands te beginnen: het salaris van een data architect ligt vaak een stuk hoger dan dat van een data engineer. Ergens ook wel logisch als je bedenkt dat een architect meer op strategisch niveau werkt en een data engineer op tactisch/operationeel niveau.
Naast het niveau waarop ze opereren, zijn er nog een paar verschillen. Zo focust de data architect op de langere termijn, terwijl een engineer veel meer in het nu werkt. En de architect maakt een keuze voor technologieën die de engineer vervolgens implementeert. Het is overigens afhankelijk van het soort organisatie of beide rollen aanwezig zijn. In een kleinere organisatie kan het prima zo zijn dat je beide functies combineert.
Zelf een data architect worden?
Aan het begin van deze blog zoomden we al even in op het vakgebied data science, maar in 100 woorden kun je natuurlijk niet alles kwijt. Twijfel je nog of deze discipline er echt gaat voor gaat zorgen dat jouw werkdagen voorbijvliegen? Volg dan onze praktische data science opleiding. Dan krijg je een volledig beeld van het vakgebied zonder dat je maanden de schoolbanken in moet.
Vind je dat jammer en kun je juist niet wachten om een langere opleiding te gaan volgen? Realiseer je dan dat er geen hbo- of wo-opleidingen zijn die je specifiek opleiden tot data architect. Als je die richting uit wilt, kun je je het beste laten informeren over opleidingen als technische informatica en bijvoorbeeld een opleiding als data management & BI. Tot slot kun je ook overwegen om bij een grotere organisatie te gaan werken binnen het data science team. Zeker bij grotere organisaties kun je vaak goed doorstromen door het volgen van korte cursussen en het direct opdoen van werkervaring.