Data management: 3 praktische tips om van start te gaan

Data management draait om het verzamelen, opslaan, beveiligen, onderhouden én analyseren van data. Logisch dus dat dit vakgebied van onschatbare waarde is voor organisaties. Of je nu werkt als zzp’er of onderdeel bent van een grote multinational: inzicht in data van je klanten, financiën of bijvoorbeeld verkoopcijfers helpen je met het nemen van goede beslissingen. Benieuwd hoe je zelf aan de slag kunt gaan met data management? In deze blog vind je praktische tips.

Wat is data management?

Bij data management draait het in de basis om het verzamelen en verwerken van data. Hierbij is het dan ook van belang om data goed en veilig op te slaan. Kortgezegd zorg je er met data management dus voor dat gegevens beschikbaar zijn om te verwerken. Maar alleen het beschikbaar stellen van data helpt organisaties niet verder. Juist het analyseren van die gegevens maakt het verschil. Zo kun je bijvoorbeeld het koopgedrag van je klanten voorspellen of de volgende stap zetten in voorraadbeheer.

Analyseren heeft overigens niet de primaire focus bij data management. Wil jij meer uit de beschikbare data halen? Dan begeef je je al snel op het vlak van data science. Hierbij worden technieken uit statistiek, wiskunde, computerwetenschappen en branchekennis met elkaar gecombineerd om uiteenlopende vraagstukken op te lossen. Zo zetten gemeenten data science bijvoorbeeld in voor het stroomlijnen van het verkeer in de stad. Ze analyseren verkeerspatronen en kunnen zo voorspellen waar verkeersopstoppingen gaan ontstaan. Handige info die gebruikt wordt om file in de stad te voorkomen.

In de commerciële sector is data science ideaal om inzicht te krijgen in consumentengedrag. Denk aan de gepersonaliseerde aanbevelingen om jou te verleiden die ene broek toch te kopen.

Excel als onmisbare tool

Oké, nu je een beetje een idee hebt wat je met data management kunt en wat het verschil is met data science, is het goed om eens te kijken hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Een veelgebruikte tool is Microsoft Excel. Het programma is veelzijdig, gebruiksvriendelijk en kan op veel verschillende manieren gebruikt worden voor het opslaan, verwerken en analyseren van gegevens.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Invoeren van gegevens – Voeg handmatig gegevens in of importeer gegevens uit andere bronnen zoals een CSV-bestand of een database.
  • Organiseren van de data – Ontdek mogelijkheden om gegevens te sorteren, te groeperen en om een filter toe te voegen in Excel.
  • Berekeningen en Analyse – In Excel vind je legio mogelijkheden om berekeningen uit te voeren. Ken je bijvoorbeeld al de ALS functie of ga aan de slag met procenten berekenen in Excel.
  • Data visualiseren – Maak een draaitabel in Excel of maak je data inzichtelijk met een van de andere tabellen of grafieken.

Python als volgende stap

Wij zijn enorme liefhebbers van Excel als basisprogramma om je eerste stappen op het gebied van data management te zetten. Loop jij echter tegen de grenzen van Excel aan en wil je meer uit je data halen, bijvoorbeeld omdat je graag wat diepgaandere analyses wilt maken? Verdiep je dan eens in het programmeren in Python.

Python heeft de afgelopen jaren een flinke fanclub ontwikkeld. En dat is ook niet zo gek als je kijkt naar de mogelijkheden van de programmeertaal. Zo is de programmeertaal vrij eenvoudig te begrijpen. Python is daarom interessant voor een flinke groep mensen en niet alleen voor de Whizzkids die wijs kunnen worden uit op het oog onbegrijpelijke commando’s waar andere programmeertalen groot mee zijn geworden.

 

Waarom Python gebruiken voor data management?

Naast de gebruiksvriendelijkheid van Python zijn er nog veel meer redenen te bedenken waarom de programmeertaal helpend is bij data management. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveel bibliotheken en tools. Pandas, NumPy en Matplotlib zijn allemaal ontworpen voor het analyseren van data en datavisualisatie.

Ook is het heel fijn dat Python een enorme community kent. Kom je er dus zelf niet helemaal uit? Vraag de community om hulp en je kunt in no-time weer verder.

Hulp nodig?

Wil je na het lezen van de blog je eerste stappen zetten op het terrein van data management? Excel én Python zijn redelijk intuïtief te gebruiken. Toch kan het ook heel fijn zijn om een Excel cursus of Python cursus te volgen. Grote voordeel is dan namelijk dat een ervaren specialist je meteen de fijne kneepjes van het programma of de programmeertaal leert. En niet onbelangrijk: jou behoedt voor beginnersfouten die veel tijd kosten. Wel zo’n lekker begin als je start met data management.