Blockchain in het onderwijs
Blockchain in het onderwijs? Kan blockchain worden toegepast in het onderwijs door te werken met bijvoorbeeld smart-contracts? Op welke manieren is dit dan mogelijk? In dit artikel gaan we in op mogelijkheden voor blockchain in het onderwijs.
Korte opfrisser van blockchain
Laten we eerst nog even kort ingaan op de technologie achter blockchain, hoe werkt het ook alweer? Blockchain is een techniek waarmee informatie te versleutelen en tegelijkertijd op verschillende plaatsen op te slaan. Het belangrijkste aspect van blockchain technologie is dat opgeslagen informatie niet verwijderen of aan te passen is, op deze manier kunnen partijen elkaar vertrouwen. Blockchain netwerken zijn decentraal, dit zorgt ervoor dat geen enkele partij de complete controle over alle informatie heeft, alle transacties in een blockchain netwerk zijn transparant en daardoor veiliger en betrouwbaarder. Wil je graag alles weten over blockchain technologie? Lees dan het artikel blockchain voor dummies
1. Blockchain en veilige betrouwbare diploma’s
In het dagelijks leven zijn er nogal wat nep-diploma’s in omloop. Regelmatig wordt er gefraudeerd met neppe diploma’s om op deze manier banen te bemachtigen en werk te publiceren. Dit is een groot probleem voor alle onderwijsinstanties. Diploma’s worden namelijk altijd op papier verstrekt. Naast dat papieren diploma’s makkelijk te kopiëren zijn, zijn deze ook zeer kwetsbaar. Op het moment dat iemand met een wél legitiem diploma zijn of haar diploma kwijtraakt, moeten er vaak vele stappen ondernomen worden om weer een versie van het diploma in handen te krijgen.
Het gebruik van blockchain technologie kan deze knelpunten rond diploma’s wegnemen. Door diploma’s op de blockchain op te gaan slaan is het mogelijk voor afgestudeerden om zelf het eigendom van een diploma te bewijzen, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.
MIT’s oplossing
Een voorbeeld van deze technologie is de Blockcerts Wallet applicatie, ontwikkeld door MIT. MIT is een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. In 2017 zijn zij begonnen met het ontwikkelen van een blockchain applicatie voor het uitdelen van diploma’s. Blockcerts Wallet maakt het voor studenten en afgestudeerden mogelijk om snel en veilig een niet fraudeerbare versie van hun diploma te kunnen krijgen. Zo kunnen ze makkelijk hun diploma laten zien aan werkgevers, scholen, familie en vrienden.
Blockcerts Wallet gebruikt dezelfde soort blockchain implementatie als het Bitcoin netwerk. Als een persoon de applicatie downloadt wordt er een publieke en privé sleutel gegenereerd, door middel van een hash-algoritme worden diploma’s veilig op het netwerk blockchain netwerk opgeslagen. Wanneer iemand anders wilt kijken of het diploma van een persoon legitiem is kan dit via een online webportaal. Blockchain technologie maakt het dus mogelijk voor onderwijsinstanties om op een veilige en betrouwbare manier diploma’s uit te delen. Betekent dit dat papieren diploma’s meteen zullen ophouden te bestaan? Nee, een digitaal diploma kan je namelijk niet aan de muur hangen! Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om een uitgeprinte versie van het diploma te krijgen.
2. Blockchain en onderwijsmiddelen
Middelen voor goed onderwijs zijn niet altijd even goed toegankelijk. Een voorbeeld hiervan is de U.S. Ivy League, een groep universiteiten uit de Verenigde Staten die hun onderwijsmiddelen alleen aanbieden voor de elite. Een groep Chinese universiteiten is aan het onderzoeken hoe een blockchain netwerk de toegang tot onderwijsmiddelen juist kan vergemakkelijken. Zij willen precies tegenover de werkwijze van de U.S. Ivy League gaan staan.
Onder de naam Youth Education Chain League is het de bedoeling om een decentraal netwerk in elkaar te zetten die gebruik maakt van blockchain technologie. Universiteiten en onderzoeksinstanties kunnen allen aansluiten op het netwerk. Op deze manier willen ze de toegankelijkheid tot onderzoeken en middelen voor onderwijs vergemakkelijken. Als elke universiteit hun onderzoeken op de manier deelt kan iedereen voordeel behalen uit de blockchain technologie.
3. Eerlijkheid tussen studenten en onderwijsinstanties
Niet elke onderwijsinstantie levert dezelfde kwaliteit onderwijs. Er zijn hoog aangeschreven universiteiten en minder hoog aangeschreven universiteiten. Niet elke onderwijsinstantie houdt zich ook aan zijn beloftes. Indiër Febin John James is hier een ooggetuige van, op de eerste dag van zijn studie vertelde zijn leraar:
“Ik beoefen dit beroep omdat ik geen andere baan kon vinden.”
Dit was al geen lekker begin van zijn studie. Je kan begrijpen, de rest van zijn studie was ook niet zoals verwacht. Er moet een manier zijn waarop universiteiten bijna gedwongen worden om daadwerkelijk hun beloftes na te komen. Dit kan doormiddel van smart-contracts op een blockchain netwerk.
Smart-contracts maken het mogelijk om partijen te binden aan afspraken. Op het moment dat er iets vervuld is, wordt het andere direct uitgevoerd. Dit kan studenten en universiteiten bijvoorbeeld helpen. Democratisch kan besloten worden of er bijvoorbeeld een genoeg aantal colleges is gegeven, op het moment dat dat gebeurd is wordt er direct een bedrag overgemaakt aan de universiteit van de student.
Dit is een nieuwe kijk van blockchain technologie in het onderwijs, maar wel een zeer interessante. Als gekeken wordt naar de kwaliteit van onderwijs zou dit zeker een factor kunnen zijn die de kwaliteit kan verhogen.
Dit waren drie manieren waarop blockchain in het onderwijs kan worden toegepast. Heb je vragen of opmerkingen? Mist er iets belangrijks in het artikel of wil je gewoon even graag een beetje aandacht? Hier beneden kan je altijd reageren!