‘Bitcoin mining’ voor beginners

Altijd al willen weten hoe ‘Bitcoin mining’ precies werkt? Vandaag leg ik aan jou uit hoe het ‘minen’ van digitale valuta in zijn gang gaat. Je gele helm en pikhouweel mag je vandaag echter thuislaten, die hebben we niet nodig.

Ongeveer zes jaar geleden, of zeven, of vijf, dat kan ook. Ik dwaal af. Goed, een aantal jaar geleden werd mij voor het eerst verteld over digitale valuta en dan met name Bitcoins. Een vriend vertelde mij enthousiast dat je deze op een speciale manier kon verdienen, je kon Bitcoins ‘minen’. Een soort goud zoeken met je computer, ik had gelijk last van goudkoorts. Natuurlijk zette ik mijn felgele helm op, trok ik mijn overal aan en zette ik mijn pikhouweel op mijn schouder. “Laat dat fortuin maar komen!” dacht ik bij mezelf.

Dat fortuin kwam er echter nooit. Nadat mijn computer een hele week op volle toeren heeft staan draaien gaf ik het op. Naast de 20 cent die ik verdiend had, had ik nu ook een boze vader. Iets over hoe ik het in mijn hoofd haalde om zoveel stroom te gebruiken. Of ik wel wist hoeveel geld dat kostte. Dat soort dingen.

Maar waar was mijn computer die week eigenlijk mee bezig geweest? Hoe werkt het ‘minen’ van Bitcoins? Was mijn computer afgedaald naar de donkere spelonken van het internet om hier op een Minecraft-achtige wijze tegen digitale steentjes aan te hakken? Nee, het ‘minen’ van Bitcoins werkt net even anders.

Vacature vrij voor Blockchain-controleur

Op de Blockchain van de Bitcoin zijn altijd vacatures vrij voor Blockchain-controleur. Elke Blockchain heeft controleurs nodig om te kijken of alles wel eerlijk verloopt. Op deze manier houden zij het Blockchain netwerk draaiende. Je krijgt er ook nog voor betaald, uitgekeerd in Bitcoins.

Hé dat is toevallig! Met werkzaamheden als Blockchain-controleur kan je Bitcoins verdienen. Ook als ‘miner’ zijn er Bitcoins te verdienen. Begint het kwartje te vallen? Zouden beide functies soms precies hetzelfde inhouden?

Ja, dat doen ze zeker. De functie van ‘Blockchain miner’ houdt precies hetzelfde in als Blockchain-controleur. ‘Bitcoin miner’ staat alleen iets leuker op je cv, denk ik. Klinkt wel fancy, toch?

Maar hoe gaat het ‘minen’ van Bitcoins nou eigenlijk echt in zijn werk?

De taakomschrijving van een Blockchain of Bitcoin ‘miner’

Laten we stellen dat onze ‘Blockchain miner’ Egbert van Oldenhoven heet. Vraag me niet waarom. Egbert controleert in het Blockchain netwerk van de Bitcoin de gemaakte transacties. Allereerst gaat hij op zoek naar verschillende transacties die gemaakt moeten worden, deze bundelt hij. Op het moment dat Egbert genoeg transacties heeft gebundeld voegt hij deze als bundel toe aan de keten van alle gemaakte transacties, de Blockchain. Is Egbert de eerste die een blok gemaakt heeft? Dan wint hij en is de transactie verwerkt.

Oké, maar hoe kom je aan al deze transacties?

Goede vraag, hoe kan Egbert transacties controleren als hij de transacties niet eens kan vinden? Waar kan hij de transacties vinden?

Op het moment dat iemand in het Bitcoin netwerk geld wilt overschrijven van rekening A naar rekening B roept hij over het hele netwerk:

“Hallo! Ik ben Pieter en ik wil graag 2 Bitcoins van mijn rekening overmaken naar de rekening van Klaas. Help mij alsjeblieft!”.

Elke ‘miner’ op het Bitcoin netwerk die deze boodschap hoort roept deze door naar andere ‘miners’. Op deze manier krijgt ook Egbert weet van de roep om een transactie. Egbert gaat snel aan de slag met het verwerken van de transactie.

En hoe worden deze transacties dan verwerkt?

Egbert verzamelt meerdere transacties en bundelt deze samen in een blok van transacties. In het Engels spreken we van een ‘block’. Op het moment dat hij een ‘block’ met transacties heeft verzameld zegt Egbert tegen het Blockchain netwerk:

“Hoi Blockchain netwerk, ik heb hier een bundel met transacties die naar mijn mening goedgekeurd kunnen worden. Zouden ze toegevoegd kunnen worden?”.

Ah, een ‘block’, wat is dat dan?

Het bundelen van alle transacties is voor Egbert het meeste werk. Je kan het bundelen van transacties, of het creëren van een ‘block’, zien als een soort hele moeilijke puzzel. Alle transacties moeten op een bepaalde manier in elkaar passen. Egbert zal de oplossing van de puzzel moeten zien te raden. Op het moment dat Egbert de puzzel correct raadt heeft Egbert een ‘block’ gemaakt. Dit ‘block’ wordt dan toegevoegd aan keten van blokken.

Hoe worden er met ‘minen’ Bitcoins verdiend?

Voor elk ‘block’ dat een Egbert toe weet te voegen aan de Blockchain van de Bitcoin krijgt hij van het Blockchain netwerk een bedrag aan Bitcoins. Op het moment van schrijven is de beloning voor het ‘minen’ van een ‘block’ in het Bitcoin netwerk 12,5 Bitcoin. Word echter niet meteen te enthousiast. Het maken van een ‘block’ kost heel veel werk en niet te vergeten, heel veel stroom.

Ook interessant: