Big data: betekenis en toepassing

De big data betekenis is letterlijk ‘veel data’. Maar niet alle grote hoeveelheden data noem je dan weer big data. Bij big data draait het om het verzamelen, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden en verschillende soorten data, vaak afkomstig van meerdere en diverse typen bronnen. Het is een vrij abstracte term, dus we kunnen ons voorstellen dat het lastig is om er een goed beeld bij te vormen. Want wat maakt big data dan precies anders dan gewoon heel veel data? In deze blog kom je meer te weten over de betekenis van big data en wat je ermee kunt.

Betekenis en uitleg

Big data is zo’n term die ineens op lijkt te komen. Maar wat wordt er nu precies mee bedoeld? Om de big data betekenis goed te snappen, is het handig om de term iets meer in context te plaatsen.

Het begrip data zegt je vast wel iets. Om het verschil met big data duidelijk te maken, zoomen we eerst in op het begrip traditionele data. Hierbij gaat het om het geheel aan gegevens dat je kunt verzamelen en opslaan in databases. Vaak met als doel de data te onderzoeken of te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een besluit op directieniveau of het verzamelen van informatie om een ludieke marketingcampagne te starten. Dat wordt ook wel data analyse genoemd. Die data verzamel je als bedrijf vaak zelf en kent een bepaalde structuur, omdat je de gegevens op een vaste manier verzamelt, bijvoorbeeld door een vragenlijst uit te zetten of door mensen gegevens op de website in te laten voeren.

Kijk je naar big data, dan zie je daar direct een aantal grote verschillen met de bovengenoemde traditionele data. Zo is big data een verzameling van gestructureerde, deels gestructureerde en ongestructureerde data. Of om het even makkelijker te stellen: het is een enorme brij aan verschillende soorten gegevens. De herkomst van big data is daarnaast heel divers. Normaal gesproken zijn bijvoorbeeld een CRM-systeem of ERP-systeem belangrijke bronnen van data. Bij big data gaat het ook om ander type bronnen, zoals social media, IoT-sensoren of audiovisuele databronnen.

Een ander verschil is ook de manier waarop de data wordt opgeslagen. Waar je traditionele data vaak in gestructureerde databases kunt terugvinden, wordt big data vaak opgeslagen in databases of omgevingen die minder duidelijk vasthouden aan een bepaalde structuur. Eén van de redenen hiervoor is de diversiteit aan data en natuurlijk de omvang ervan. Want dat blijft toch wel een van de meest kenmerke

Toepassingen van big data

Nu je een beeld hebt van de big data betekenis, is het ook handig om te weten hoe je zulke enorme hoeveelheden data nu in praktijk kunt toepassen. Een groot voordeel van big data, is dat het vaak realtime verzameld wordt en daarmee dus ook heel dynamisch is. Je kunt daardoor snel effecten meten van bijvoorbeeld een bepaalde marketingactie. Of je kunt door het surfgedrag van bezoekers te analyseren, bepaalde advertenties aanbieden. Big data geeft je vooral de mogelijkheid om voorspellingen te kunnen doen op basis van verschillende typen data, die afkomstig is van verschillende bronnen. Het is daarmee ook een mooie aanvulling als je binnen jouw organisatie de volgende stap op het gebied van business intelligence wilt zetten of serieus aan de slag wilt met data science.

Zelf aan de slag met big data

Klinkt het je interessant in de oren, die mogelijkheden van big data? Dan is het goed om voor jezelf na te gaan waarom je big data zou willen gebruiken. Juist omdat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn, kun je al snel verdwalen in de wereld die big data heet. Het is daarom belangrijk om heel gericht aan de slag te gaan hiermee, met een duidelijk doel voor ogen. En om resultaten te kunnen laten zien, is het handig als je de data ook toegankelijk en inzichtelijk kunt maken. Dat kan bijvoorbeeld met Power BI, een handige analysetool waarmee je overzichtelijke dashboards kunt maken. Is Power BI nieuw voor je? Overweeg dan eens om een korte Power BI cursus te volgen. Dan kun je binnen no-time aan de slag met het programma. Wil je meer weten over de mogelijkheden van big data en de toepassingen ervan? Neem dan eens een kijkje bij onze data science opleiding. Dan weet je straks precies hoe je data voor jou kunt laten werken.