Blockchain toepassingen

Ééns in de zoveel tijd komt er een disruptieve technologie voorbij die het mogelijk maakt om op een andere manier te communiceren, die nieuwe business modellen ondersteunt en een andere manier van zaken doen mogelijk maakt. Bekende voorbeelden hiervan zijn het internet, kunstmatige intelligentie en mobiele technologie. In dit rijtje disruptieve technologieën hoort blockchaintechnologie ook thuis.

Met behulp van blockchain technologie is het mogelijk om betrouwbaar met elkaar een transactie te doen, zonder de noodzaak van een derde partij die dit faciliteert en controleert. Ook kunnen we eigenaarschap en identiteit onomstotelijk vastleggen zonder afhankelijk te zijn van een instantie die de registratie verzorgd. Het is zelfs mogelijk om zonder menselijke interventie afspraken die zijn vastgelegd in een contract automatisch te laten uitvoeren op het gewenste tijdstip. En dit is slechts een greep van de mogelijkheden.

De blockchain biedt een decentraal opslag- en verwerkingsmechanisme van informatie op basis van een uitgebreid netwerk van computers die middels een slim beloningssysteem altijd beschikbaar is. Maar hoe werkt deze technologie en wanneer is het slim om deze in te zetten?

Hierop zal worden ingegaan tijdens de training. De sleutelconcepten van blockchain worden daarvoor eerst toegelicht. Dit helpt om de cursist om in te schatten wanneer de technologie in te zetten. Dit is bijvoorbeeld in situaties waarin er sprake is van een keten van partijen die met elkaar transacties doen, zoals vaak voorkomt in de logistieke sector. Of wanneer een transactie wordt gedaan met een handelspartner waar nog geen vertrouwensrelatie mee bestaat. Een uitstekende use case is ook het overbodig maken van derde partijen die toezien op transacties rondom eigenaarschap, zoals bij geld, land, auteursrecht of waardevolle goederen als diamanten.

Het aantal gebruikerstoepassingen is groot. Maar hoe nu zelf aan de slag te gaan en hoe hierin een keuze te maken? Daar helpt deze training bij. Nadat de werking van blockchain en de concepten zijn toegelicht worden diverse voorbeelden behandeld en de deelnemers uitgedaagd om zelf toepassingen te bedenken die vervolgens nader wordt onderzocht.

Tegen het einde van de training wordt er een demonstratie gegeven en vervolgens wordt er een blockchain omgeving ingericht in de cloud zodat men er direct ervaring mee kan opdoen.

Ook interessant: