IIABC certificering? ontdek de voordelen!

IIABC certificering is dé kwalificatie voor mensen die agile werken in niet-IT gerelateerde omgevingen. En vooral dat laatste is belangrijk: veel agile certificeringen zijn namelijk voor afdelingen en bedrijven binnen de IT-branche. Maar als jij bijvoorbeeld medicijnen, marketingcampagnes of grondstoffen levert, ben je helemaal niet thuis in het IT-jargon. En dan is een certificeringstraject vol met IT-termen een hele worsteling. Gaat omscholen naar ICT je net iets te ver, maar wil je wel kunnen aantonen dat je de rol als product owner of scrum master onder de knie hebt? Lees dan vooral even deze blog.

Wat is IIABC certificering?

We beschreven het hierboven al even: een IIABC certificering is de standaard voor scrum masters of product owners binnen een non-IT omgeving. En hoewel deze zin voor jou misschien gesneden koek is, zoomen we toch eerst nog even in op de definities. Dan weten we in ieder geval zeker dat we het allemaal over hetzelfde hebben.

  • Non-IT omgeving

Hiermee bedoelen we eigenlijk elke organisatie, omgeving of afdeling waar het maken van software, hardware of andere IT-gerelateerde zaken geen kerntaak is. En hoewel agile werken, zoals scrum, van oudsher is begonnen in de IT, worden agile methodieken tegenwoordig in allerhande sectoren toegepast. Logisch ook, want hoe heerlijk is het om elke paar weken een concreet eindproduct op te leveren waarbij je zeker weet dat je klant op je nieuw ontwikkelde product of dienst zit te wachten?

  • Scrum master en product owner

Voor we deze twee rollen toelichten, is het goed om je te beseffen dat scrum een agile-methodiek is, maar dat agile niet altijd scrum is. Vergelijk het met dat een Porsche een auto is, maar niet elke auto een Porsche is. Willen we toch even gezegd hebben.
Een IIABC certificering is bij uitstek heel geschikt voor de scrum master en de product owner. Deze rollen zie je eigenlijk altijd wel terug bij agile projecten. De product owner is eigenlijk niemand anders dan de opdrachtgever. Deze persoon bepaalt de prioriteiten en houdt contact met klanten/stakeholders. De scrum master stuurt het team aan, bewaakt het proces en houdt overzicht.

Voordelen IIABC certificering

Agile werken is bij steeds meer organisaties de standaard. Ben je onlangs nog op vacaturejacht geweest? Grote kans dat je terminologie als lean werken, agile werken of werken volgens de scrum methodiek voorbij hebt zien komen in een of meerdere vacatures. Natuurlijk kun je met eerdere werkervaring aantonen dat je dit spel goed beheerst, maar een certificaat zoals de IIABC certificering legt dan net even iets meer gewicht in de schaal. Maar dat niet alleen: je kunt het studiemateriaal en het bijbehorende examen ook gebruiken om je eigen kennis te toetsen of zelfs te verrijken.

Welke IIABC certificering past bij jou?

Overweeg jij om als kroon op jouw agile werken te gaan voor een IIABC certificering? Dan is het goed om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn. Uiteraard wordt elk traject afgesloten met een examen om jouw kennis te toetsen. Afhankelijk van het soort certificaat beantwoord je 40 meerkeuzevragen in 30 minuten of 60 meerkeuzevragen in 45 minuten. In beide gevallen moet je minimaal 80% goed beantwoorden om het certificaat te bemachtigen.

  1. Agile business foundation

    Deze IIABC certificering is als je wilt aantonen dat je de basis van het agile werken beheerst en de theorie snapt. Ideaal voor projectmanagers en mensen die in bijvoorbeeld scrum-teams werken.

  2. Agile business advanced – facilitating the process

Met dit certificaat toon je aan dat je de agile methodiek niet alleen begrijpt en beheerst, maar dat je die ook zelfstandig kunt toepassen. Deze IIABC certificering is bij uitstek geschikt voor scrum masters.

  1. Agile business advanced – maximizing value

Dit certificaat komt grotendeels overeen met hetgeen we hierboven al omschreven. Het belangrijkste verschil is dat dit certificaat juist is bedoeld voor de product owner.

  1. Agile business expert – agile coach

Het laatste IIABC certificaat is voor mensen die echt een stapje verder gaan en voor wie de agile methodiek net zo eenvoudig is als een slok uit een glas water nemen. Dit certificaat wordt dan ook vooral behaald door agile coaches die bijvoorbeeld organisaties begeleiden in een agile transformatie.

Hoe bereid je je voor op het certificaat?

Natuurlijk is het een pre dat jij ervaring hebt met agile werken en dat je deze methodiek ook wel eens hebt toegepast. Hoe uitgebreid jouw kennis van agile werken precies moet zijn, is vooral afhankelijk van het certificaat dat je wilt behalen. Bereid je er in ieder geval op voor dat je met je neus in de digitale boeken moet duiken, maar daarna kun je dan wel met trots zeggen dat je een gecertificeerd scrum master, product owner of agile coach bent. En wil je je kennis verbreden zodat je een scrum team nog beter kan aansturen? Overweeg dan bijvoorbeeld eens een training doelgericht communiceren.