Wat is een blockchain explorer

Heb jij recent je eerste stappen gezet in de wereld van cryptovaluta? Grote kans dat het je een beetje duizelt van al die nieuwe termen die daarmee gepaard gaan. Blockchain explorer is bijvoorbeeld zo’n term. Wat is het en wat kan ik ermee, vraag je je wellicht af. Geen nood, na het lezen van deze blog heb je het antwoord op deze vragen. En weten we bijna zeker dat je direct online op zoek gaat naar de blockchain explorer van jouw cryptomunten.

Wat is een blockchain explorer?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een blockchain explorer nu eigenlijk? Een blockchain explorer, ook wel block explorer genoemd, is het best te vergelijken met een API, een Application Programming Interface. Die term zegt je misschien wel iets. Een API zorgt er onder meer voor dat je data van het ene programma kunt ontsluiten in een ander programma. En dat is eigenlijk precies wat de block explorer ook doet. Het leest informatie, of ‘nodes’ in blockchain-termen, uit en maakt dat op een eenvoudigere manier zichtbaar in een soort dashboard. Dat maakt het voor jou als (beginnend) crypto-belegger makkelijker om meer inzicht te krijgen in de status van transacties. Best uniek als je erover nadenkt. Als je een gewone bank zou vragen om inzicht in de transacties van alle klanten, is er een vrijwel niet bestaande kans dat je dat inzicht ook zou krijgen. Bij blockchain kan dat wel, omdat dit volledig transparant is.

Daarbij is het goed om te weten dat iedere cryptomunt zijn eigen blockchain explorer heeft. Die van de Bitcoin is dus een andere dan die van bijvoorbeeld Ethereum. Zoek je een block explorer? Dan heb je die online zo gevonden als je zoekt op blockchain explorer of block explorer plus de cryptomunt van jouw keuze.

Wat is er zo handig aan de block explorer?

Nu je een beetje een beeld hebt van wat de software is en doet, is een logische vervolgvraag natuurlijk: wat kan ik er dan mee? We zetten een paar toepassingen op een rijtje, waar jij je voordeel mee kunt doen:

  • Je eigen saldo en transacties bekijken.
  • De status van transacties inzien. Je kunt dus zien in welke fase een transactie zit, handig als je nog wat onzeker bent of het allemaal wel goed gaat met het uitvoeren van transacties. Wordt een transactie geweigerd, dan kun je dat in de blockchain explorer ook terugzien. Ook kun je terugzien of jouw transactie op de juiste manier is uitgevoerd.
  • Controleren of een transactie naar het juiste adres is verzonden en of dat adres wel geldig is. Vergelijk het met een bonnetje dat je krijgt als je in de winkel iets koopt. Ook dat kan je net even wat extra zekerheid geven als je nog niet zo vertrouwd bent in de wereld van crypto.

Het leuke aan een blockchain explorer is dus, dat je dit niet alleen inzichtelijk hebt voor je eigen transacties, maar ook voor die van anderen. Die transparantie maakt een block explorer een unieke én handige tool.

Onderdelen van een blockchain explorer

Benieuwd geworden hoe dat er dan uitziet? We zullen je het zoeken besparen en je een handig startpunt geven: blockchain.com. De explorer-pagina van deze website geeft je toegang tot de block explorers van veel verschillende cryptomunten. Als je doorklikt op bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum, zie je de block explorer van die cryptomunt. En wat je vooral ziet, zijn een hoop blokken met cijfers en grafieken. Breekt het zweet je daardoor al uit en krijg je allerlei flashbacks van vervelende wiskundelessen? Gewoon rustig doorademen, wij nemen je mee langs de belangrijkste onderdelen van zo’n pagina.

  • De waarde van de cryptoment
  • Een overzicht van de laatste transacties
  • Een overzicht van de laatst toegevoegde blokken
  • Het allereerste blok, het genesis-block, terugvinden
  • De mempool-status bekijken. De mempool is de wachtrij voor het nieuwe blok.

Daarnaast vind je ook altijd een zoekfunctie op deze pagina, zodat je snel je eigen transacties kunt terugvinden.

Verdiep je verder in cryptovaluta en de blockchain

Nu je een beetje weet wat de blockchain explorer is en doet, is het tijd om er vooral zelf mee te gaan experimenteren en te ondervinden of het voor jou handig werkt. Vind je het leuk om verder wegwijs te worden in de wereld van blockchain en crypto’s? Lees dan zeker ook onze andere blogs, waar we je in normale taal langs verschillende blockchain-onderwerpen loodsen, zoals smart contracts of cryptovaluta. Heb je na het lezen de smaak te pakken en wil je echt alles weten over blockchain en de toepassingen hiervan? Dan is een training misschien wel wat voor je. Beginners hebben veel baat bij de training Blockchain basics. Heb je al wat meer voorkennis over de blockchain? Dan is de training Blockchain advanced een goed idee.