8 vragen over Blockchain

Nu de Bitcoin bezig is met zijn opmars steken er bij veel mensen een aantal vragen de kop op. Hieronder leg ik acht vragen kort uit. In acht minuten krijg jij antwoord op acht vragen met betrekking tot de Blockchain en Bitcoin!

 

Is Bitcoin een Blockchain?

Ja, Bitcoin is de grootste implementatie van de Blockchaintechnologie, je kunt op Google zoeken naar nieuwe implementaties van Blockchain.

 

Zijn alle Blockchainnetwerken openbaar?

Dit hoeft niet! Afhankelijk van waar de Blockchain voor gebruikt wordt kan er gekozen worden voor een openbaar of privé netwerk. In elk Blockchainnetwerk controleren zogenaamde ‘nodes’ de transacties. Bij een privé netwerk bevinden al deze ‘nodes’ zich in een van de buitenwereld afgesloten ecosysteem. Zo’n ecosysteem noemt met ook wel een consortium. Een privé Blockchain kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een gezondsheidsinstanties die elektronische medische gegevens met elkaar uitwisselen.

 

Kan ik een bestaande Blockchaintechnologie gebruiken?

Zeker weten, het zou niet slim noch economisch zijn om je eigen Blockchainplatform te ontwikkelen. Gelukkig zijn er vele openbare Blockchainplatfors op de markt waar je uit kan kiezen. Persoonlijk ben ik op dit moment de Blockchain van Ethereum aan het uitproberen. Het is relatief gemakkelijk om op te zetten. Je kan er snel mee aan de slag!

 

Is Blockchain beveiligd?

Kort antwoord: Ja.

Lang antwoord: Ja, want. De Blockchain is een beveiligd systeem. Elke gemaakte transactie in een Blockchainnetwerk moet worden gecontroleerd door alle ‘nodes’. Op het moment dat meer dan de helft van al deze ‘nodes’ de transactie goedkeurt, dan wordt de transactie uitgevoerd. Een transactie in een Blockchainnetwerk kan echter niet zomaar worden aangepast. Deze zal door meer dan de helft van alle ‘nodes’ moeten worden goedgekeurd. Op het moment dat een kwaadwillend persoon het grote boek van een Blockchainnetwerk wilt aanpassen moet hij dus meer dan 50 procent van alle ‘nodes’ in handen zien te krijgen. Afhankelijk van de grootte van het Blockchainnetwerk kost een enorme hoeveelheid aan computer- en verwerkingskracht.

Alles in een Blockchain is ook beveiligd door middel van een tot nu niet gekraakt algoritme, het SH256 (moeilijke naam en mag je meteen weer vergeten) algoritme. Bij een klein Blockchainnetwerk is het natuurlijk makkelijker om meer dan 50 procent van de ‘nodes’ in handen te krijgen, maar ook hier zijn beveiligingsprocessen voor gemaakt die zulke aanvallen kunnen voorkomen.

 

Zijn Blockchaintransacties echt onveranderbaar? Wat gebeurt er als iemand een fout heeft gemaakt?

Ja, maar dit is discutabel, in een kleiner netwerk is het mogelijk wanneer alle partijen het eens zijn over de wijziging. De bovenstaande beveiligingskwestie heeft het over wanneer 51% van het netwerk vóór een verandering is, dus ja: technisch gezien is het mogelijk.

 

Kan een Block in een Blockchain regels bevatten?

Ja, ze worden contracts genoemd. Uw block kan regels bevatten die kunnen worden verwerkt door het blockchainnetwerk, deze regels kunnen per geval verschillen, bijvoorbeeld door alleen Lid 1 van een consortium toe te staan om de volledige inhoud van het block in te zien, of door iemand enkel te betalen op de laatste dag van een maand, etc. Houdt uw contracts simpel om de efficiëntie van het netwerk te verbeteren.

 

Is een Distributed Ledger een database?

Ja, in algemene zin wel, alhoewel het niet bedoeld is om de database van het bedrijf te vervangen om andere data op te slaan die relevant is voor uw bedrijf. Het zou niet logisch zijn om alles op een blockchain te zetten. Hoe simpeler het block, hoe efficiënter het netwerk.

 

Waarvoor kan een Blockchain nog meer worden gebruikt, behalve de BitCoin en financiële transacties?

Er zijn veel use cases voor blockchain in verschillende industrieën. In de gezondheidszorg kunnen Elektronische Medische Gegevens bijvoorbeeld bestaan in een blockchain en worden gedeeld en geüpdatet door alle partijen in een consortium. EDI en andere transacties bij andere Gezondheidsinstanties kunnen een onderdeel van het blockchainnetwerk vormen en zo de behoefte aan een verrekensysteem weghalen.

 

De Blockchaintechnologie heeft de potentie om efficiëntie te verhogen en de volgende golf aan ontregeling te triggeren, deze trend bevindt zich in een evolutionaire fase en wordt bij iedere implementatie beter.

Ook interessant: