DevOps bestaat uit een deel van de woorden “development” (ontwikkeling) en “operations” (beheer of operatie) en brengt deze twee werelden dan ook samen. Waar vroeger beide teams heerlijk op hun eigen eiland zaten te werken, zie je nu steeds vaker dat deze disciplines elkaar opzoeken. Ideaal, want zo krijg je sneller en efficiënter nieuwe tools die beter aansluiten bij de gebruiker. Nieuwsgierig hoe dat zit? Betreed samen met ons de wereld van DevOps.
Waarom kiezen voor DevOps?
Het samenvoegen van de disciplines ICT-ontwikkeling en -beheer, of -operatie, is zeker niet nieuw. Sinds het begin van deze eeuw kwam bij steeds meer mensen het besef dat de traditionele softwareontwikkeling niet echt meer van deze tijd is. Logisch, want we leven in een maatschappij waar alles snel moet en waar we ook gewend zijn dat applicaties werken. Dat vraagt dus ook het nodige van ontwikkelaars. Door meerdere disciplines zij aan zij te laten werken, los je in een klap een aantal problemen op. Of nou ja, in theorie, want natuurlijk gaat er ook in DevOps-teams wel eens een product naar de markt dat daar niet helemaal klaar voor is.
Ben jij geen ICT’er in hart en nieren en begrijp je nog niet helemaal de toegevoegde waarde van de samenwerking? We maken graag de vergelijking met het bestellen van sushi. Het ontwikkelteam bedenkt en maakt de sushi. Het beheerteam zorgt er vervolgens voor dat al het benodigde materiaal werkt en dat de sushi op tijd bij jou thuis is. Als deze twee teams niet samenwerken, is de kans groot dat jij je sushi niet krijgt of juist allemaal losse ingrediënten ontvangt. Door twee teams goed samen te laten werken, loopt het maken van sushi als een trein en kun jij binnen de kortste keren aan tafel.
DevOps in de praktijk
De wortels van DevOps liggen, hoe kan het ook anders: binnen de ICT-wereld. Dit betekent overigens niet dat je op andere gebieden niet kunt profiteren van de beginselen van deze werkwijze. In de basis draait het namelijk om mensen, processen, technologie en samenwerking. Door dit allemaal goed samen te brengen, ontwikkel je een product dat veel beter is dan wanneer je dit product alleen had ontwikkeld. En we kunnen ons zo voorstellen dat er heel wat sectoren zijn die daar best blij van worden.
DevOps-teams werken overigens met verschillende methoden om te zorgen dat applicaties efficiënter, sneller en beter worden ontwikkeld.
- Scrum – bij deze methodiek staat de klantbehoefte centraal. Geen jarenlange ontwikkeltrajecten, maar korte sprints van enkele weken waarin je aan het eind van elke sprint het eindproduct oplevert.
- Kanban – kanban is net als scrum een agile-methodiek. Kanban helpt om tijdig en visueel vast te stellen wat wanneer nodig is. Het mag duidelijk zijn dat dat ideaal is voor een DevOps-team.
Ontwikkelen software
In de basis draait het bij DevOps dus om het (door)ontwikkelen van applicaties die goed aansluiten bij de klantbehoefte. En hoewel dit misschien niet heel spannend klinkt, is het wel prettig. In welke programmeertaal de software wordt ontwikkeld verschilt per team. Zo heb je misschien wel gehoord van Python, PHP, SQL, C++ of Java. Allemaal talen die ieder hun eigen voordelen hebben.
Het gaat te ver om alle talen uitvoerig in deze blog te bespreken, maar we staan wel graag even stil bij het programmeren in Python. Deze taal is en blijft enorm populair, al is het maar vanwege de redelijk eenvoudig te begrijpen taal, het feit dat het multi-platform is en dat je het voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken. Een ander, zeer toegankelijk ontwikkelplatform is overigens Mendix. Ook hier zien we dat je in enkele weken of zelfs dagen nieuwe applicaties ontwikkelt.
Ga zelf aan de slag
Sneller, slimmer en beter werken: het is een inkoppertje, maar we vermoeden dat je daar niet echt tegen bent. DevOps is dus meer dan alleen een hippe term in de ICT: deze manier van werken zorgt nu al geruime tijd voor een andere manier van softwareontwikkeling. En dankzij handige tools, zoals Python, ligt dit ook ineens voor veel meer mensen binnen handbereik. Enthousiast geworden? Ga zelf aan de slag met onze Python Cursus en ontdek de mogelijkheden!