ICT-opleiding: vier jaar studeren of slim certificaten halen?

Een ICT-opleiding is voor velen het startpunt van een carrière als bijvoorbeeld BI-consultant, netwerkbeheerder of softwareontwikkelaar. En met de juiste papieren op zak ben je een interessante kandidaat voor veel bedrijven. Logisch, want in de huidige tijd is het ontzettend handig als je digitale skills hebt. Overweeg jij een ICT-opleiding te volgen of ben je juist op zoek naar alternatieven? Wij helpen je op weg.

Als je gaat studeren, is het vaak wel lekker als je enige baanzekerheid hebt. Zeker met de huidige kosten. Als je gaat voor een ICT-opleiding zit het met die baanzekerheid vaak wel goed. De vraag naar goed opgeleide IT-professionals neemt elk jaar alleen maar toe. Deels in de traditionele IT-beroepen zoals systeembeheerder en softwareontwikkelaar, maar ook zeker op andere vlakken. Zo staan bedrijven vaak te springen om whizzkids die hen wegwijs kunnen maken in de wereld van cybersecurity of die artificial intelligence goed weten in te zetten voor de organisatie.

Voordelen ICT-opleiding

Trekt de wereld van ICT? Dan kan het volgen van een ICT-opleiding een logische eerste stap zijn. Naast baanzekerheid heeft een dergelijke opleiding ook nog andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Diverse carrièremogelijkheden

    – met een IT-opleiding kun je verschillende kanten op. Zo kun je je bekwamen op het vlak van cyber security met een cyber security opleiding, maar je kunt natuurlijk ook de weg inslaan van technische informatica. Klinken deze termen je allemaal net iets te exotisch? Een ICT-opleiding is natuurlijk ook nog steeds een prima basis om code te leren schrijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van programmeren in Python?

 

  • Goede arbeidsvoorwaarden

    – je kent de verhalen ongetwijfeld ook; studenten worden al voor hun afstuderen gekaapt door grote corporates die hen de hemel beloven. Een auto van de zaak, een heel fijn salaris en soms zelfs een woning op een toplocatie: het kan niet op. Natuurlijk is de kans dat dit je overkomt niet zo groot, maar ook zonder de gouden bergen kun je met een IT-opleiding een hele fijne belegde boterham verdienen.

 

  • Vakgebied staat niet stil

    – Houd je van verandering? Dan is een baan als IT’er ook een goede keuze. Het IT-vakgebied is namelijk altijd in ontwikkeling en dat verkleint toch de kans dat je baan saai wordt. Al heeft dit natuurlijk wel te maken met de richting die je kiest. Een baan als netwerkbeheerder is nu eenmaal anders dan een baan als cybersecurityspecialist.

Nadelen ICT-opleiding

Een opleiding kan een prima startpunt zijn voor een loopbaan in de IT, maar het vraagt vaak ook om een flinke tijdsinvestering. Zo moet je bij de meeste opleidingen vier jaar studeren en dan moet je ook nog eens alles binnen de gestelde termijnen halen. Niet iedereen heeft daar zin in. Zeker als je bedenkt dat het vakgebied nooit stilstaat en je dus na vier jaar eigenlijk voor een deel alweer achterhaalde kennis hebt.

Alternatieven ICT-opleiding

Gelukkig zijn er ook alternatieven te bedenken voor het volgen van een ICT-opleiding. Ideaal als je geen zin hebt om de komende vier jaar volledig of gedeeltelijk door te brengen in de schoolbanken. Herken jij jezelf daarin? Dan kun je ook de keuze maken om je IT-vaardigheden op een andere manier onder de knie te krijgen. Volg bijvoorbeeld een IT-training van één of enkele dagen. Zo kun je je in enkele dagen verdiepen in de wereld van Ethical Hacking Foundation of kennismaken met een van de grootste cloudplatformen met de training Azure Fundamentals. En geloof ons, dat is nog maar het topje van de ijsberg. Noem een onderwerp en er worden cursussen, trainingen, bootcamps of webinars over aangeboden.

Realiseer je wel dat je met het volgen van enkele cursussen vaak wel de basis als IT-professional mist en dat veel bedrijven toch gewoon een papiertje van een hbo- of universitaire instelling willen zien. Maar de trainingen kunnen een prima opstapje zijn om je verder door te ontwikkelen binnen het bedrijf waar je nu al werkzaam bent. Ook is het volgen van een training heel handig als je nog niet helemaal zeker weet of de IT-wereld iets voor je is. Met een training kom je daar heel laagdrempelig achter. Tot slot is een IT-training natuurlijk bij uitstek een heel handig middel op je kennis op peil te houden. Heb jij dus al die vier jaar studeren achter de rug? Dan blijf je helemaal up-to-date door slim certificaten te halen.