Overweeg jij om van beroep te veranderen? Dan is nu het moment. De banen liggen voor het oprapen en je hebt daarom de luxe om rustig om je heen te kijken. Wil jij je omscholen naar ICT? Een goede keuze, want de verwachting is dat in dat werkveld de komende jaren nog veel mensen nodig zijn. Benieuwd hoe je deze stap kunt zetten? Wij helpen je op weg.
Is omscholen ICT echt voor jou de juiste keuze?
Misschien een beetje flauw om mee te beginnen, maar weet je echt zeker dat je je wilt laten omscholen? Ben je helemaal uitgekeken op je huidige baan? Wellicht dat je bij een andere werkgever in hetzelfde vakgebied alsnog je ei kwijt kunt. Werk jij in een uitstervend beroep? Of ben je gewoonweg uitgekeken op alle werkzaamheden die aan jouw beroep gekoppeld zijn? Dan is het zeker verstandig om te ontdekken welke baan beter bij je past.
Wellicht heb je al verschillende testen ingevoerd en heb je met het thuisfront uitvoerig overlegd. Komt daar steeds uit dat je je wilt omscholen naar de ICT? Superfijn dat die keuze zo duidelijk is. Besef je alleen wel dat het ICT-vakgebied ontzettend groot is. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als netwerkbeheerder, cyber security adviseur of programmeur. Alle drie de beroepen zijn heel divers en vallen allemaal binnen de ICT. Onze tip is daarom om je goed te verdiepen in de verschillende beroepen en vervolgens een keuze te maken in welke richting je je verder wilt ontwikkelen. Vind je het lastig om de knoop door te hakken? Dan kan het altijd helpen om met mensen binnen het vakgebied in gesprek te gaan. Wat spreekt hen aan in hun beroep, en hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Misschien dat je zelfs wel en dagje stage mag komen lopen om te ontdekken welk beroep bij je past.
Omscholen ICT begint met goede digitale vaardigheden
Ook als je geen technische achtergrond hebt, ben je interessant voor werkgevers in de ICT. Er zijn nu eenmaal veel ICT’ers nodig. Daar komt nog eens bij dat programmeertalen zo snel wisselen dat studenten die nu naar school gaan, over een aantal jaar ook een nieuwe taal moeten leren. Daarom zijn moderne werkgevers juist op zoek naar medewerkers die snel kunnen schakelen en zich eenvoudig aanpassen aan veranderde omstandigheden. Herken jij jezelf helemaal in deze omschrijving? Dan is het omscholen naar ICT zeker het overwegen waard.
Hoewel het nu echt een medewerkersmarkt is, betekent dat niet dat iedereen zomaar een baan krijgt aangeboden. Werkgevers verwachten vaak wel minimale digitale vaardigheden. Je hoeft echt nog geen ingewikkelde code te kunnen schrijven, maar softwarepakketten als Office 365 mogen eigenlijk geen geheimen voor je hebben. Merk je dat je af en toe best worstelt met Word, Excel of SharePoint? Dan is het verstandig om voor je van baan switcht een training te volgen. Daarna kun je met een gerust hart op je CV toevoegen dat je het Office-pakket tot in de puntjes beheerst.
Investeer slim bij de omscholing ICT
Voor bijna elke omscholing geldt: het is vaak nodig om een opleiding of verschillende cursussen te volgen. Zo maak je je snel de vaardigheden eigen die van belang zijn als je je wilt laten omscholen naar de ICT. Naast tijd, vraagt dit vaak ook om een flinke financiële investering. Uiteraard is het mogelijk om de training of opleiding zelf te betalen, maar er zijn ook slimmere routes te bedenken.
- Vraag je nieuwe werkgever naar de mogelijkheden
Ben jij al gevorderd in je zoektocht naar een nieuwe baan, en ben je misschien zelfs al in gesprek met potentiële nieuwe werkgevers? Weet dat de kans in deze tijd best groot is, dat werkgevers in jou willen investeren. Zien zij een mogelijke samenwerking wel zitten? Dan kun je bij het onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden bespreken of de nieuwe werkgever een deel of het volledige bedrag van de opleiding voor je wil betalen.
- Zoek initiatieven gericht op omscholen ICT
Het tekort aan ICT’ers is nijpend aan het worden en daarom zijn er verschillende initiatieven ontwikkeld die dit tekort snel moeten terugdringen. Zeer interessant als je je wilt omscholen naar ICT. Zo bieden grote tech-reuzen leer-werk-programma’s waarbij je ook nog eens een baangarantie krijgt. Een mooi begin voor een vliegende start binnen de ICT-wereld.
- Maak gebruik van subsidies van de overheid
Wil je je liever nog niet aan een (nieuwe) werkgever binden? Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om je opleiding of training zelf te betalen. Wees alsjeblieft geen dief van je eigen portemonnee en bekijk vooraf of je training in aanmerking komt voor het STAP-budget van de Rijksoverheid. Het is natuurlijk eeuwig zonde als je een training volgt en er achteraf achter komt dat je € 1.000,- had kunnen besparen.