Ik hoor het steeds vaker: “Leg dat blockchain gedoe eens aan me uit. Ik heb een hele berg aan artikelen gelezen en weet er nog steeds niets van.” Het probleem met de meeste artikelen waarin blockchain wordt uitgelegd, is dat ze meer details geven dan de meeste mensen willen hebben, waarbij ze woorden gebruiken die voor de meesten klinken alsof ze buitenlands zijn en waardoor mensen verwarder achter worden gelaten dan toen ze aan het stuk begonnen. In plaats van me zorgen te maken over een technisch perfecte beschrijving, presenteer ik je hieronder een uitleg over blockchain die je ouders zouden begrijpen.
Laten we Blockchain eerst eens herdefiniëren
Laten we beginnen met de terminologie door eerst eens wat onbekende woorden uit te diepen en duidelijk te zijn. Om er maar meteen in te duiken: een blockchain is een gedistribueerde database, ook wel bekend als een gedistribueerd register. Laten we dit register een dossier noemen om het nog wat simpeler en herkenbaarder te maken. Laten we het daarna hebben over delen in plaats van distribueren. Om het nog iets gemakkelijk te maken kan je een ‘block’ zien als een rubriek in dat gedeelde dossier.
In dit artikel gaan we blockchain dus een gedeeld dossier noemen. Iedere toevoeging aan dit dossier is een rubriek.
“Een gedeeld dossier? Dat klinkt niet erg complex”.
Technologie is zo complex als mensen het willen laten klinken. Het wordt allemaal gecreëerd door mensen die niet slimmer zijn dan jij of ik en het is allemaal vrij simpel wanneer je het ontleedt. Dat gezegd hebbende moet ik wel toegeven dat de moderne versie van dit gedeelde dossier inderdaad een technologische overwinning is. Een overwinning die onze toekomst grondig gaat vormen.
Dit is niet gewoon één dossier dat wordt bewaard op een centrale locatie die door velen wordt gedeeld. Er zijn namelijk duizenden kopieën van dit dossier, opgeslagen op computers over de gehele wereld, zowel op thuiscomputers als op zakelijke servers – zodoende de term “gedecentraliseerd”. Dit dossier kan worden gebruikt om vele dingen te registreren, maar ik zal het verzenden en ontvangen van geld als het voornaamste voorbeeld gebruiken omdat dit op het moment het meest voorkomt.
Wanneer Jan geld wilt verzenden aan Piet, wordt er een nieuwe rubriek gecreëerd voor de specificaties van die transactie. Deze rubriek wordt dan verstuurd naar honderden andere computers die een kopie van het document hebben. Die computers bevestigen dat deze transactie is geautoriseerd en uiteindelijk zijn ze het er over eens (of niet) dat alles van de transactie legitiem is, voordat de rubriek wordt goedgekeurd. Het zal perfect moeten passen op iedere kopie van het bestand.
Het is alsof Jan en Piet een paar honderd vrienden om zich heen hadden staan die Jan het betreffende geld aan Piet zagen geven. Ze zijn het er allemaal over eens dat hij hem het geld echt heeft gegeven, maar ze waren het ook eens over de andere aspecten van de transactie, zoals of het juiste bedrag wel is gegeven.
Hoe verschilt Blockchain van een normale bank?
Het geniale van dit gedeelde dossier is dat er geen bank of centraal beheerd bedrijf aan te pas komt en dat jij jouw vertrouwen niet in een of ander financieel instituut hoeft te stoppen. Er is bij Blockchain op geen enkele manier een tussenpersoon nodig.
Dit dossier wordt niet door een individu of organisatie beheerd. Het wordt beheerd door iedereen die een kopie heeft – maar dat betekent niet dat iedereen die een kopie heeft er controle over heeft (hier gaan we snel verder op in). Zo wordt dit dossier “onveranderbaar”, of met andere woorden onomkeerbaar genoemd. Iedere rubriek zal tot in de eeuwigheid bestaan, voor zolang als het internet bestaat. Als Piet het geld van Jan wil terugbetalen zal dit een nieuwe rubriek maken voor het terugsturen van het geld – de originele transactie zal niet worden geschrapt.
Door die technologische ontwerpkeuzes is het onmogelijk om een rubriek in dit gedeelde dossier te vervalsen. Als iemand die één of meer kopieën van het dossier op zijn computer heeft zou proberen het oneerlijk te veranderen, zouden die veranderingen worden verworpen door de vele computers die worden gebruikt in het verificatieproces.
Waar wordt het geld bewaard als er geen bank is?
Dit deel is lastiger te begrijpen: wanneer we praten over een digitale eenheid zoals de Bitcoin, is er geen opbergplaats van munten – die rubriek in het dossier is het geld. Laten we even doen alsof de eerste invoer in het dossier werd gedaan door iemand genaamd Lotte – de maker van deze nieuwe digitale valuta – die schrijft “er bestaan nu 1 miljoen munten”. Lotte overhandigt ze vervolgens aan vele mensen, waarbij ze voor iedere transactie een nieuwe rubriek aanmaakt. Lotte stuurde 500 aan Peter, 1000 aan Ellen enzovoorts.
Om die munten te ontvangen hebben Peter en Ellen een portemonnee-adres gegeven aan Lotte, welke vergelijkbaar is met de bankrekeninggegevens voor het ontvangen van een directe storting van je bank. Peter en Ellen hebben beiden zeer lange en geheime codes waarmee zij eigenaar zijn van de rubrieken die te maken hebben met hun portemonnee. Op deze manier kunnen alleen zij nieuwe rubrieken maken met de munten die naar hen zijn verzonden. Wanneer Peter een nieuwe rubriek heeft aangemaakt waarin staat dat hij 50 munten in de portemonnee van Ellen heeft gestopt, kan hij niet langer beheren wat er van nu af aan gebeurt met die munten – dat kan Ellen alleen. Zo kunnen miljoenen mensen een kopie hebben van het bestand, zonder in staat te zijn om nieuwe rubrieken aan te maken die te maken hebben met de andere miljoen munten die in dit gedeelde dossier staan.
Toepassingen van Blockchain: het gaat verder dan bankieren
Op dit punt denk je misschien dat dit helemaal niet klinkt alsof het de wereld gaat veranderen. Het is gewoon een manier om het beheer van iets digitaal te verifiëren, ook al zijn er identieke kopieën. Als je lang genoeg over die zin nadenkt, zal je beseffen hoe groots dat is. Tot op de dag van vandaag zijn kopieën van iets digitaals niet uit elkaar te houden. Als een mp3 als valuta zou kunnen worden gebruikt, zou er geen manier zijn om te zeggen welke kopie van “Madonna – Like a Prayer.mp3” de echte zou zijn en die ik zou moeten gebruiken om te ruilen voor goederen en diensten, en welke een kopie was. Het volstaat om te zeggen dat een echte digitale munt voorafgaand aan deze technologie niet mogelijk was – iemand zou een munt gewoon miljoenen keren kunnen kopiëren en miljonair worden.
Behalve met het verstoren van de financiële wereld, hebben de meeste brein-brekende toepassingen van deze technologie die de aarde op zijn grondvesten zullen doen schudden eigenlijk niet specifiek met geld te maken. Nu de fundamentele werking is uitgelegd, zal ik enkele voorbeelden uit de echte wereld geven die je een idee geven over hoe deze technologie de wereld nu werkelijk zou kunnen veranderen. Deze voorbeelden worden mogelijk gemaakt door gedeelde dossiers die overeenkomsten maken door smart contracts te gebruiken. Ik zal hier niet in detail uitweiden over smart contracts, maar hiermee is het mogelijk om te bepalen wanneer, waarom en hoe nieuwe rubrieken in het dossier worden gecreëerd, over het algemeen gebaseerd op eenieders naleving van hun deel van de afspraak.
De toekomst van democratie?
Bij diverse bedrijven in de VS gebruiken ze deze zelfde gedeelde-dossiertechnologie om te stemmen. In feite hebben ze Bitcoins (die valuta vertegenwoordigen) vervangen voor eigen munten die stemmen vertegenwoordigen. In plaats van het uitgeven van een Bitcoin dien je een stem in. Dezelfde voordelen als bij de digitale munten gelden voor deze stemmen: hun authenticiteit en legitimiteit wordt bevestigd door de computers van vele mensen en het is onmogelijk om te knoeien met het stemdossier.
De toekomst van muziek?
Stel je voor, je opent een app die lijkt op Spotify, maar in plaats van Spotify te betalen voor een abonnement, waarna zij royalties aan artiesten betalen, betaal je de artiest direct. Een of twee cent zou bijvoorbeeld direct uit je digitale portemonnee aan de artiest worden betaald nadat je een liedje 35 seconden heeft beluisterd. Het bestand waarin staat wat je hebt beluisterd en wat je hebt betaald wordt door vele andere computers geverifieerd en is voorgoed vastgelegd. Ujo Music werkt op het moment aan dit soort ideeën.
De toekomst van bestandopslag?
In plaats van je bestanden op te slaan op Dropbox of Onedrive cloud servers, zouden je bestanden in kleine stukjes kunnen worden verdeeld en opgeslagen op de computers van mensen over de gehele wereld. Het bestand dat zegt welke delen van bestanden van jouw zijn en waar die zich bevinden kan niet worden veranderd – alleen jij hebt de sleutel om de stukken als een geheel te zien, en geen enkele organisatie beheert uw data. Terwijl ik dit schrijf werken Storj en Sia.Tech hieraan.
De toekomst van energie?
Stel je eens een land voor gevuld met huizen die zijn voorzien van Tesla Powerwalls. In plaats van niet aan het elektriciteitsnet te zijn aangesloten, zijn ze het elektriciteitsnet – maar ze betalen geen energieleverancier voor hun kWh. In feite is er in deze toekomst helemaal geen behoefte meer aan traditionele energieleveranciers. In plaats daarvan maken, bewaren, en ruilen huizen automatisch elektriciteit, gebaseerd op welke buren een tekort en welke buren een overschot hebben. Dankzij blockchain is dit niet langer sciencefiction – er wordt aan gewerkt van Australie tot aan de VS.
Echter dit is geavanceerde materie in de kinderschoenen. De grote meerderheid van de aangekondigde blockchainprojecten is nog niet gestart en de projecten die al wel zijn gestart komen nog net zo prematuur en experimenteel over als veel van de eerste websites in de wereld. Ik voorspel wel dat technologieën gebaseerd op blockchain een groot deel van het internet dat je in de komende 10 – 15 jaar zult gebruiken zullen ondersteunen, maar net als het internet van vandaag, zou je niet willen, noch hoeven te begrijpen hoe internet onderbouwd door blockchain zou werken – het zal gewoon werken. Ondanks dat, heb je nu wat inzicht in wat er achter de schermen zal gebeuren wanneer deze volgende soort van internet binnensluipt in ieder aspect van ons leven, waarbij het de gecentraliseerde organisaties (banken, verzekeraars, overheden etc.) zoals die vandaag bestaan zal ontmantelen.
vrij vertaald naar: A Blockchain explanation your parents could understand (Jamie Skella)