Een DevOps engineer houdt zich bezig met de complete cyclus van softwareontwikkeling, van het ontwikkelen tot het testen, opleveren en implementeren van software die aansluit bij de behoeften van de gebruiker. Zoals je waarschijnlijk weet is DevOps een samenstelling van development en operations, twee vakgebieden die samen zorgen voor software die écht aansluit bij wat de gebruiker wil. Een DevOps engineer zorgt ervoor dat de samenwerking tussen die twee werelden vruchtbaar is en leidt tot een goed eindresultaat. Ben jij benieuwd hoe een DevOps engineer dat doet? Na het lezen van deze blog weet je alles over deze verbindende functie.
Wat doet een DevOps engineer?
Zoals DevOps een samenwerking is tussen twee verschillende vakgebieden, zo is de functie van een DevOps engineer eigenlijk ook een combinatie van twee functies: developer en systeembeheerder. En weet je die technische kennis te combineren met goede soft skills, zoals communiceren en samenwerken? Dan ben je voor veel organisaties de gedroomde kandidaat voor deze rol. Als DevOps engineer heb je een breed takenpakket, dat onder meer bestaat uit:
- Het ontwikkelen van nieuwe software en functionaliteiten.
- Het testen van ontwikkelde software en het automatiseren van die testen.
- Zorgen dat de informatiebeveiliging op orde is.
- Het oplossen van (technische) problemen van zowel de software als de servers.
- Het implementeren van de nieuwe software en bijbehorende processen.
Zoals je ziet, moet je van alle markten thuis zijn als je deze functie goed wilt invullen. Je bent een echte IT-generalist, die van alles een beetje moet weten. Wat dat precies is, lichten we toe in de volgende paragraaf.
Wat moet een DevOps engineer kennen en kunnen?
Juist omdat de functie van een DevOps engineer zo breed is, heb je ook een brede kennis van verschillende vakgebieden nodig. Laten we eens kijken welke kennis en vaardigheden onmisbaar zijn als je een engineer binnen dit werkveld wilt worden.
De kennis en vaardigheden die je in deze functie nodig hebt, kun je onderverdelen in vier categorieën. Natuurlijk is het altijd afhankelijk van de samenstelling van het hele DevOps-team en van de gekozen programmeertaal wat je uiteindelijk precies nodig hebt en kunt gebruiken. Wat we wel kunnen zeggen, is dat het in deze rol een uitkomst is als je van veel verschillende programmeertalen en ontwikkelmethodieken afweet, zodat je ook echt breed inzetbaar bent.
- Softwareontwikkeling
Ondank dat je als DevOps engineer echt niet dagen achter elkaar aan het programmeren bent, daar heb je de softwareontwikkelaars in je team vaak voor, is het wel goed als je hier kennis van hebt. Zo is het bijvoorbeeld handig als je kunt programmeren in Python of wat afweet van bijvoorbeeld
Daarnaast is het ook goed om je te verdiepen in verschillende methodieken waarmee tegenwoordig vaak software ontwikkeld wordt, zoals agile werken en scrum.
- Systeembeheer
Een deel van de verantwoordelijkheden ligt op het gebied van het veilig, betrouwbaar en beschikbaar houden van de software. Daarom is het slim om ook je kennis van systeembeheer op peil te hebben. Denk aan het inrichten en beheren van servers, of het beheren van de interne en externe netwerkverbindingen. - Informatiebeveiliging
Om de software ook veilig te kunnen blijven gebruiken, is cyber security een belangrijke schakel. Is jouw kennis over informatiebeveiliging niet helemaal up to date? Dan kun je overwegen een cyber security opleiding te volgen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan immers razendsnel, dus een kleine opfriscursus is nooit weg.
- Soft skills
Naast technische kennis, is het voor een goede engineer in dit vakgebied ook enorm belangrijk om goede communicatievaardigheden te hebben en de samenwerking tussen verschillende teams en bloedgroepen te faciliteren. In deze rol kun je je juist daarin onderscheiden en écht een onmisbare schakel worden tussen de gebruiker, development en operations.
Interesse om zelf DevOps engineer te worden?
Heb je na het lezen van dit artikel nu het idee gekregen: dit is wat voor mij! Dan vraag je je misschien af hoe je dat dan het beste aan kunt pakken. Het is slim om op basis van de vier categorieën vaardigheden die we hierboven beschreven, te kijken waar jij je nog in kunt ontwikkelen. Zit dat bijvoorbeeld op het gebied van software development? Overweeg dan eens om te starten met een Python Cursus. Deze programmeertaal is relatief eenvoudig te leren en wordt veel gebruikt, dus dat is een prima basis om je softwareontwikkelskills verder te uit te bouwen.